Arbetsskador

Arbetsmiljöbrott bakom praktikants fallolycka

Fallet från övervåningen kunde ha kostat praktikanten livet. Det fanns inget skydd runt hålet han föll igenom. Men han klarade sig och kunde arbeta igen efter en månad.

Publicerad

Olyckan hände i oktober 2008. Byggföretaget Skärgårdsbyggarna hade bråttom att få ett tvåvåningshus tillräckligt färdigt före vintern. Brådskan gjorde att Tryserums Bygg anlitades för att hinna med att få väggar, tak och fönster på plats.

På olycksdagen höll en praktikant hos Tryserums på att montera fönster på övervåningen. Det fanns två öppningar i bjälklaget, den ena användes för transporter mellan våningarna, i den andra skulle trappan monteras. Öppningarna saknade skydd, över hålet för trappan låg bara ett vävliknande material.

Praktikanten vet själv inte säkert varför han föll, kanske halkade han på en presenning på golvet. I fallet spetsades han på ett armeringsjärn som punkterade hans lungor. Han bröt också revben och fick blödningar i mjälten. Skadorna var livshotande.

Praktikanten, som var 16 år när olyckan hände, har fortfarande tillfällig värk i lungorna. Men han kunde fortsätta praktiken redan en månad efter olyckan.

Arbetsmiljöåklagare Jan Olof Andersson åtalade båda byggföretagen för arbetsmiljöbrott och krävde att de skulle betala 600 000 kronor var i företagsbot.

Norrköpings tingsrätt kommer fram till att det i första hand var Skärgårdsbyggarna som hade ansvar för att bedöma riskerna på bygget. Om företaget gjort det, hade olyckan inte behövt hända.

Men även Tryserum hade ett ansvar för att se till att deras anställda inte utsattes för risker. Tingsrätten påpekar också att praktikanten borde ha haft en handledare som övervakade hans arbete.

Domstolen betraktar dock olyckan som en engångshändelse. Tingsrätten dömer Skärgårdsbyggarna att betala 200 000 kronor i företagsbot och Tryserum 100 000 kronor i företagsbot.

Om domen

Norrköpings tingsrätt, dom i mål B 899-10 den 24 januari 2012.