Allt färre har besvär från jobbet

2010-09-17 13:17 Mattias Davidsson  

Vi mår allt bättre på jobbet. Eller åtminstone tycks arbetsförhållanden orsaka allt färre besvär som stress och värk.

Sedan 2003 sjunker antalet personer som anser att de under det senaste året drabbats av arbetsorsakade besvär. Det är positivt.

Ändå uppskattar Arbetsmiljöverket att 870 000 sysselsatta har haft hälsomässiga besvär till följd av arbetet det senaste året. Det är 19 procent av arbetskraften. Kvinnorna svarar jakande i lite högre grad (23 procent) än männen (17 procent.

Stress och psykiska påfrestningar är den vanligaste orsaken till besvär. Dålig belastningsergonomi, det vill säga påfrestande arbetsställningar, samt tung manuell hantering, är andra vanliga bakomliggande orsaker.

”Arbetsorsakade besvär” är en med jämna mellanrum återkommande rapport. Det som är speciellt med rapporten är att de tillfrågade, nästan 19 000 förvärvsarbetande, själva får tycka till om sina eventuella hälsoproblem och tänkbara kopplingar till arbetsvillkor.

Man ska alltså inte blanda ihop rapporten med statistiken över godkända arbetsskador, där Försäkringskassan eller Afa Försäkring bedömt skadorna.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen