Äldre män lever farligast på jobbet

2017-05-05 11:01 Lena Gunnars  

Nio av tio arbetsrelaterade dödsolyckor drabbar män. De drabbar oftare äldre personer är yngre. Det visar ny forskning som Arbetsmiljöverket presenterar idag.

Enligt de fyra forskningsrapporter som Arbetsmiljöverket presenterar påverkar könsnormer och machokultur på arbetsplatserna attityderna till säkerhet och risker i arbetsmiljön. Det gäller särskilt för mansdominerade yrken med hög andel olyckor och dödsolyckor. De gällande normerna där framhåller fysisk styrka, uthållighet och risktagande.  
Kvinnor och män har liknande risk att drabbas av en dödsolycka om förhållandena i arbetsmiljön är likartade. Men mönstret under de senaste tio åren är ändå att bland dem som dör efter arbetsolyckor är de allra flesta män.

– Att könsfördelningen ser ut som den gör beror på att män i högre grad än kvinnor finns i de branscher där olycksfrekvensen är hög. Vi behöver öka kunskapen om vilka riskfaktorerna är och hur arbetsgivare tillsammans med de anställda kan förebygga och minimera antalet arbetsrelaterade dödsfall, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett uttalande.

Varje år dör runt 50 personer på jobbet. Ungefär 100 000 personer drabbas av allvarliga arbetsolyckor med minst 14 dagars sjukskrivning. Värst drabbad är byggbranschen när det gäller dödsfall. Fallolyckor är en vanlig orsak till dödsolyckorna där. Främst fall från höjd.  Forskarna menar att det tyder på tekniska brister i byggställningar och att det kan vara ett område för förbättringar.

 I övrigt är transport, jordbruk, och skogsindustrin farliga branscher att jobba i.

 

Läs mer här: ”Genusperspektiv på olycksfall och dödsolyckor i arbetslivet”.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö