400 000 för kapade fingrar

2011-11-09 10:16 Ann Norrby  

När han försökte kolla varför sågen stannat startade den plötsligt. Tre fingrar sågades av helt och de två andra skadades. Om timmerhustillverkaren hade kontrollerat sina maskiner, hade olyckan inte behövt hända, anser tingsrätten.

Olyckan hände förra våren i en knutfräsmaskin. Den anställda som använde maskinen, och som i mitten av 70-talet hade varit med och konstruerat den, trodde att maskinen stannade på grund av att den inte fick tillräckligt med ström. Han stängde av strömmen helt, trodde han, för att se vad som var fel. Då gick maskinen igång och klingan sågade av tre fingrar och skadade två.

Företaget, timmerhustillverkaren Lovikka Träförädling AB, hävdade att olyckan berodde på att mannen varit ouppmärksam och inte stängt av strömmen på rätt sätt.

Men Haparanda tingsrätt anser att företaget skulle ha sett till att det fanns skydd på maskinen som brutit strömmen innan det gick att komma åt sågklingan. Det skulle också ha funnits skriftliga instruktioner om hur maskinen kunde användas säkert.

Det spelar ingen roll om det var den som använde maskinen som gjorde fel eller om det var fel på strömbrytaren, arbetsgivaren måste förhindra att en sådan här olycka kunde hända, anser tingsrätten. Inte heller kan företaget skylla på att Arbetsmiljöverket inte hade haft anmärkningar mot maskinen vid en inspektion 2001.

Eftersom tingsrätten bedömer brottsligheten som allvarlig och skadan var allvarlig, bestäms företagsboten till 400 000 kronor.

Domen kan överklagas senast den 29 november.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö