Arbetsskador

35 miljoner till arbetsmiljön i år

60 miljoner anslog regeringen till arbetsmiljön i höstbudgeten. Den gick inte igenom. Nu återkommer regeringen och föreslår 35 miljoner för ett halvår från den första juli. </br>Det berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på ett arbetsmiljöstrategimöte på måndagseftermiddagen.

Publicerad

- I vårbudgeten förstärker vi arbetsmiljöarbetet med fler arbetsmiljöinspektörer, vi satsar på kvinnors arbetsmiljö, mer på utbildning av de regionala skyddsombuden och mer på kompetensen inom företagshälsovården, sade Ylva Johansson.

Vårbudgeten presenteras på onsdag, men redan på måndagen damp ett pressmeddelande om regeringens satsningar in i mejlboxen. Lägligt med tanke på att nästa arbetsmiljöstrategimöte skulle äga rum på eftermiddagen.

Sammanlagt föreslår regeringen att anslagen till dessa arbetsmiljösatsningar ökas med 35 miljoner kronor från och med juli i år:

20 miljoner tänkta till Arbetsmiljöverket så att fler inspektörer kan anställas.

9 miljoner för att öka det statliga bidraget till de regionala skyddsombuden.

5 miljoner till forskning med fokus på kvinnors arbetsmiljöproblem och arbetsrelaterade ohälsa.

1 miljon för att förstärka företagshälsovårdens kompetensförsörjning.

Enligt regeringsförslaget ska sedan Arbetsmiljöverket få ytterligare 35 miljoner nästa år och fem miljoner 2017. Även regeringens särskilda satsning på arbetslivsforskning med fokus på kvinnors arbetsmiljöproblem är tänkt att omfatta flera år, 2015-2018. Satsningen får tio miljoner per år från 2016. Också bidraget till företagshälsovården föreslås från och med nästa år vara 10 miljoner per år.