30 000 skadade på jobbet

2014-04-28 08:58 Angelica Söderberg  

I dag är den internationella minnesdagen för skadade och döda på jobbet. I Sverige skadades över 30 000 personer på jobbet förra året, enligt en ny rapport. 45 personer dog.

Workers Memorial Day eller World Day for Health and Safety at Work som den också kallas startades av det kanadensiska facket under 1980-talet. Klart står att minnesdagen kröner en tid då människor fortfarande skadas och dör på jobbet i stor utsträckning, även om antalet dödsfall på jobbet i Sverige blivit färre.

Enligt en ny sammanställning av LO skadades över 30 000 personer i arbetsplatsolyckor förra året. 45 personer dog. Dessutom miste 1 400 människor livet på grund av arbetsrelaterade sjukdomar eller självmord som kan kopplas till arbetet.

- Regeringen måste prioritera om och öka resurserna till arbetsmiljön. Lagstiftningen behöver skärpas, kunskapen om arbetsmiljöproblem måste öka och intresserade och utbildade arbetsgivare och skyddsombud måste bli fler, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare och den i LO-ledningen som ansvarar för arbetsmiljöfrågor, i ett pressmeddelande.

LO väljer också att använda den högre siffran för antalet döda som Arbetarskydd flera gånger lyft fram behovet av att använda i offentligheten - den som även inkluderar utländsk arbetskraft som arbetar och dör på sina jobb i Sverige.

Minnesdagen inträffar också kort efter ytterligare ett dödsfall inträffat. Under fredagen avled en 65-årig man efter att ha sågat sig i benet med motorsåg. Olyckan inträffade enligt Aftonbladet vid Nyhamns Bryggförening i Gävle, där mannen utförde röjningsarbete med motorsåg. Vem han utförde arbeten åt var under helgen oklart och ska enligt polisen utredas närmare. 65-åringen saknade samtliga de skyddskläder som ska användas vid arbete med motorsåg.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö