Nina styr datorn med hjälp av blicken

2017-09-11 00:00 Peter Pettersson  

Hjälpmedel. Modern datateknik kan hjälpa funktionshindrade till arbete.Ögonstyrning kan styra både datorer och talsyntes.– Jag kan använda tekniken både hemma och på jobbet, och det gör mig effektivare, säger Nina Muhonen.

Svenska teknikföretaget Tobii är i dag mest känt för att man gör ögonstyrning till dataspel och verktyg som gör att man kan analysera hur människor läser av och interagerar med webbsidor.

Grunden för det är en ögonstyrningsteknik som är utvecklad för att hjälpa människor med medfödda eller förvärvade funktionsnedsättningar att komma i eller tillbaka till arbete.

Bland dem som har nytta av verktyget i dag finns användare med cerebral pares, ALS, Retts syndrom, afasi, stroke eller andra neurologiska sjuk­domar och sådana som drabbats av ryggmärgsskador.

En av dem är Nina Muhonen. Hon var bara 17 år när hon var med om en dykolycka som gjorde henne delvis förlamad. Hon bröt nacken mellan fjärde och femte kotan. Olyckan gjorde att Nina valde att ändra sina planer från att bli advokat till att i stället studera beteendevetenskap.

I dag arbetar Nina som coach och handledare på Hermods, där hon guidar arbetssökande ut på arbetsmarknaden eller till vidareutbildning.

Ögonstyrning ger möjlighet även för dem som inte kan tala att kommunicera via dator. Nina kan prata, men för att kommunicera med sin omgivning via datorn använder hon Tobii Dynavox enheter och program för ögonstyrning. Med dem styr hon datorn och kan arbeta mer effektivt.

Nina Muhonen använder ett program där hon väljer bokstäver med blicken och formar på så sätt ord och meningar som hon sedan använder på olika sätt för att kommunicera.

– Ögonstyrningen ger knappt några biverkningar alls. Jag kan använda den under åtta timmar med bara korta pauser för att byta fokus, säger hon.

Tidigare använde hon en huvudmus som tvingade henne att ständigt vrida på huvudet under arbetet. Det gjorde att musklerna i axlarna och nacken blev väldigt trötta och ömma.

– Med huvudmusen var ansträngningen på nackmuskulaturen stor. Sådant kan i sin tur kräva behandling och rehabilitering, säger Nina Muhonen.

En ytterligare fördel med ögonstyrningen är att hon inte behöver använda röstkommandon till datorn hela tiden. Det innebär att det nya arbetssättet förbättrat den personliga integriteten. Förr kunde andra kolleger höra allt hon sa när hon arbetade vid datorn.

Tekniska hjälpmedel på jobbet

Vad en anställd kan få regleras i förordningen (1991:1046) om bidrag till arbetshjälpmedel. Den anställde och företaget kan som mest få 50 000 kronor vardera. Men för bidrag till datorbaserade hjälpmedel kan högre belopp än 50 000 kronor beviljas.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö