Arbetsmiljö i Rätten

Två miljoner i böter efter elreparatörens död

Det blåste 22,2 meter per sekund i stormbyarna när två elreparatörer vid Vattenfall åtgärdade ett elavbrott hösten 2018. En del av ett träd föll över en av dem och mannen dog. Nu betalar arbetsgivaren Vattenfall två miljoner i böter.

Publicerad

Två arbetstagare vid Vattenfall Services Nordic AB begav sig den 22 september 2018 ut för att åtgärda ett elavbrott i Kungsbacka. Klockan var 02.00 och stormen Knud rasade. Tillsammans skulle de ta bort ett träd som fallit över en ledning. När de tar bort trädet faller en del av trädet över en av dem. Mannen skadas så allvarligt att han avlider efter ett par dagar.

Nu har Vattenfall godkänt att betala 2 000 000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande.

Kammaråklagare Magnus Clase vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att ansvarig vid bolaget av oaktsamhet har orsakat mannens död. En riskbedömning av arbetet skulle ha gjorts och ansvariga skulle också ha sett till att alla nåtts av information om vad som skulle göras när.

Det var bestämt att man endast skulle arbeta med så kallad sektionering under natten. Alla andra arbeten skulle vänta till morgonen när de kunde genomföras säkert och i dagsljus.  Olyckan hade med hög grad av sannolikhet inte hänt om de ansvarig kontrollerat att budskapet nått alla samt inskärpt vikten av att inga farliga arbeten skulle göras mitt under stormen.