Södra får 400 000 kronor i företagsbot för nedsatt syn

2020-05-18 17:32 Calle von Scheele  

En arbetstagare fick svavelsyra i ansiktet under ett uppdrag på massafabriken i Mörrum hösten 2017.

En höstdag i början av november 2017 skulle arbetstagaren från NLS industrirör och vvs kapa en cirkulationsledning till en cistern med svavelsyra. Ledningen var inte ordentligt tömd på syra. Under arbetet stänkte syra upp i ansiktet på arbetstagaren. Olyckan ledde till nedsatt syn på höger öga.

Nu har fabrikens ägare, Södra Skogsägarnas ekonomiska förening, genom ett strafföreläggande godkänt att betala en företagsbot på 400 000 kronor.

Kammaråklagare Lars Magnusson, vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål, konstaterar att de som är ansvariga för tillsyn och kontroll på massafabriken inte har följt rutinerna för en säker avställning av cisternen. De har inte heller sett till att ledningen var dränerad från svavelsyra innan arbetet fick starta.

Personerna som är ansvariga för tillsyn har inte följt vad arbetsmiljölagen säger om att förebygga olycksfall och ohälsa, konstaterar åklagaren. Denna oaktsamhet har orsakat arbetstagarens skada.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö