Arbetsmiljö i Rätten

Myndighet kräver svar om hemtjänstens kläder

Striden om arbetskläderna i hemtjänsten fortsätter. Förvaltningsrätterna har olika åsikter om vad Arbetsmiljöverket kan kräva av kommunerna. Därför har frågan skickats vidare till kammarrätten.

Publicerad

Arbetsmiljöverket vill att kommunerna ska se till att hemtjänstens personal alltid har kortärmade arbetskläder, att kläderna bara används på arbetsplatsen, att det finns ombyten där och att arbetsgivaren tar ansvar för att kläderna tvättas på rätt sätt.

Två förvaltningsrätter, de i Falun och Karlstad, har kommit fram till att Arbetsmiljöverket kan kräva detta av hygieniska skäl. Men förvaltningsrätterna i Malmö och Umeå håller inte med om det. Därför har verket överklagat ett tiotal domar därifrån.

Arbetsmiljöverket anser att kammarrätterna ska pröva domarna därför att förvaltningsrätterna har bedömt saken på olika sätt. Verket anser också att kraven på kommunerna har stöd i arbetsmiljölagen och ifrågasätter om domstolarna i Malmö och Umeå har dömt rätt.

Lagen innebär att det räcker med att det finns risk för ohälsa och olycka för att ställa krav, skriver verket i överklagandena. Och att det i det här fallet finns stöd i föreskrifterna för kraven eftersom det finns smittrisker såväl för dem som arbetar i hemtjänsten som för dem de vårdar i hemmen.

Både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten delar Arbetsmiljöverkets syn.

Kammarrätterna har ännu inte bestämt om överklagandena ska prövas.