Arbetsmiljö i Rätten

Klämdes fast i värmepanna och fick livsfarliga skador

FÖRETAGSBOT. En inhyrd arbetstagare fick livshotande skador när han skulle ta loss en flisklump som fastnat i en värmepanna. Nu ska företaget böta.

Publicerad

Den 24 augusti 2017 skedde en arbetsplatsolycka på Värmevärden AB i Kristinehamn. En flisklump fastnade i bränsleinmatningen till en värmepanna, vilket orsakade en driftstörning. Den inhyrda arbetstagaren kröp eller böjde sig in i en inspektionslucka för att ta loss flisklumpen i bränslestupet. Ett spjäll i bränslestupet sköt igen och träffade arbetstagaren i midjehöjd och klämde fast honom. När han lösgjordes föll han ner mot bottnen på bränslestupet.

Han fick slitskador på och kring tarmarna, flertalet revbensfrakturer på höger sida, fraktur på vänstra skulderbladet och stötblödningar på vänstra lungan. Skadorna har bedömts som livshotande och krävt flera operationer.

Kammaråklagare Maria Johansson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål anser att skyddsansvarig för bolaget har varit oaktsam och orsakat den inhyrda arbetstagarens skador.

Värmepannan hade inte skydd som stoppade tillträde till farliga funktioner när driftstörningar åtgärdades. Bolaget hade inte heller undersökt och bedömt riskerna vid arbetet med återkommande driftstörningar. Det fanns inte instruktioner för säkert arbete och arbetstagarna var inte tillräckligt informerade om riskerna kopplat till arbetet vid värmepannan, skriver åklagaren i strafföreläggandet.

Bolaget hade inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten, anser åklagaren.

Värmevärden AB har godkänt att betala 500 000 kronor i företagsbot, vilket betyder att ärendet inte prövas i domstol.