200 000 kronor i böter för skadade fingrar

2020-04-28 13:32 Jonna Söderqvist  

En anställd på slakteriet i Linköping skadade fingrarna på en bandsåg. Arbetsgivaren hade inte gjort tillräckligt för att hindra olyckan.

Olyckan skedde den 7 juni 2017 på HKScans anläggning i Linköping. En anställd jobbade vid en bandsåg och fingrarna kom i kontakt med sågbladet. Personen fick sår- och senskador på tre fingrar och frakturer på två fingrar.

Skyddsansvarig på bolaget hade inte gjort vad arbetsmiljölagen kräver och orsakade av oaktsamhet den anställdas skador, ansåg kammaråklagare Jan Olof Andersson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Arbetet vid bandsågen hade inte riskbedömts, och inga åtgärder för att förebygga olyckan hade gjorts. Till exempel fanns det inte arbetsinstruktioner för hur sågen används och det fanns inte heller ett täckande skydd för att hindra att en arbetstagare kommer i kontakt med sågbladet.

Om de här åtgärderna hade gjorts, skulle olyckan högst sannolikt inte hänt, konstaterade åklagaren.

HKScan Sweden AB har nu godkänt att betala 200 000 kronor i företagsbot.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö