Wallmans salonger flyttar utdömt diskrum

2009-11-16 13:17 Mattias Davidsson  
Foto: Arbetsmiljöverket

Nattklubben Wallmans salonger har ett undermåligt diskrum som Arbetsmiljöverket dömt ut. Nu kommer Wallmans att göra en fullskalig ombyggnad för att lösa problemet.

- Vi flyttar helt enkelt diskrummet och har fått två månaders dispens, säger Martin Östmark.

Hur kostnaderna ska fördelas mellan Wallmans salonger och fastighetsägaren Stiftelsen Drottning Victorias örlogshem är ännu inte klart. Men Martin Östmark är glad.

- Det här är den arbetsmiljöfråga som stått i fokus ganska länge nu. Det är skönt att vi kommit så långts som vi har gjort nu.

Det trånga diskrummet på nattklubben Wallmans salonger i Stockholm är undermåligt. Tunneldiskmaskinen går i ett och fyller luften i det trånga rummet med vattenångor som bär en cocktail av starka diskmedel med sig. Runt taklisterna och på kablarna till lysrören växer svartmögel. Den fria takhöjden är bara 1,90 meter.

Diskarna som jobbar här på kvällarna kommer från ett bemanningsföretag. Ingen av dem har klagat på arbetssituationen.

- Vi har inte fått några kommentarer från dem som jobbar där. Varken personalen eller vi chefer har tänkt på det, säger Martin Östmark.

I stället var det Arbetsmiljöverket som slog ner på inomhusklimatet i diskrummet. Myndigheten dömde ut arbetsmiljön i ett tvingande föreläggande i maj. Efter den 1 april 2010 måste rummet vara ombyggt och ventilerat, skrev arbetsmiljöinspektören Torbjörn Olsson. Annars hotar ett vite på en halv miljon kronor.

Nu har nöjesbolaget tagit fram en ambitiös plan för en flytt av diskrummet till en annan del av huset.

- Genomförandet är planerat till sommaren 2010 så att diskrummet står klart inför premiären i augusti, säger platschefen Martin Östmark.

Innan det stod klart att diskrummet går att flytta har Wallmans salonger övervägt om det går att höja taket alternativt sänka golvet.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen