Vindkraft i blåsväder

2016-04-17 23:00 Karin Nilsson  

En ny bransch och flera tillbud gör att Arbetsmiljöverket granskar vindkraften. Syftet är att kontrollera säkerheten för dem som arbetar i branschen.

– Det har varit en del tillbud. Det här är också en ny bransch där det finns stora risker, säger Eva Bernmark, projekt­ledare på Arbetsmiljöverket.

I mitten av december startade Arbetsmiljöverket ett projekt för att inspektera vindkraften. 25 vindkraftverk på land, runtom i Sverige, ska kontrolleras. Kontrollerna riktar sig både mot tillverkarna och dem som driver och äger verken.

– Det ska vara säkert för dem som är på plats. Ofta kommer tillverkarens egen personal och servar och även de som besiktigar hissarna, säger Eva Bernmark.

Det är ägarna som har ansvaret för arbetsmiljön. Eva Bernmark påpekar att vindkraft i dag även ägs av mindre företag, lantbruk och föreningar.

– De kan vara ovana vid arbetsmiljöansvar.

Hittills har sex vindkraftverk granskats, men Eva Bernmark vill inte säga om myndigheten har hittat några brister. Verket konstaterar dock att de största riskerna är fall från hög höjd, elolyckor och brand.

2011 dog en montör under bygget av ett vindkraftverk i Hammerdal i Jämtland. Mannen föll från en stege ned på betonggolvet. Två år senare föll en 20 ton tung vinge 120 meter, också i samband med ett bygge, i Ockelbo i Gästrikland. Då skadades ingen. På julafton förra året rasade ett dryga 100 meter högt vindkraftverk i Lemnhult i Jönköpings län, men ingen skadades. Den händelsen utreds nu av Statens haverikommission.

Enligt Eva Bernmark har det ännu inte kommit in några anmälningar eller tips om brister hos vindkraftverk via den nya tipstjänsten om farliga produkter på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö