Ville ha röd ceder <br></br>- trots allergirisk

2008-09-25 07:33 Mattias Davidsson  

Bostadsrättsföreningen ville ha röd ceder, trots att träslaget är allergiframkallande. Efter larm från skyddsombudet bytte byggföretaget Peab ut cedern mot ett furuträslag.

Träslaget röd ceder innehåller det allergiframkallande ämnet plikatinsyra. Det är välkänt att byggnadsarbetare kan få allergiska reaktioner eller astma när de sågar och borrar i röd ceder.

Ändå hade bostadsrättsföreningen Götheborg, som bygger ett nytt hus, valt röd ceder till panelen på balkongerna. Träslaget är fett och anses ha goda egenskaper i väder och vind.

Men huvudskyddsombudet Glenn Nilssonpå Peab ansåg att företaget borde tillämpa den försiktighetsprincip som arbetsmiljölagen ger uttryck för.

- Det är ju inte meningen att vi ska utsätta någon för risken att drabbas av astma och allergier. Det finns bra alternativ. Då ska man byta ut hälsofarligt material, säger Glenn Nilsson.

När skyddsombudet inte tyckte sig få ett bra svar av Peab, kallades Arbetsmiljöverket till bygget i fredags. Men arbetsmiljöinspektören Magnus Larssontyckte inte att han kunde förbjuda användningen av röd ceder.

- Inte med tanke på de skyddsåtgärder Peab hade vidtagit. Vi kollade också med huvudkontoret i Stockholm, säger Magnus Larsson.

Peab hade beslutat att bearbetningen av cederträet skulle göras i ett slutet utrymme med frånsug. Man skulle använda en lågvarvig såg för det skulle damma mindre. Arbetarna skulle bära overaller, ordentliga handskar mot stickor samt fläktassisterad mask.

Magnus Larsson håller med huvudskyddsombudet Glenn Nilsson om att arbetsgivaren bör tillämpa försiktighetsprincipen, men det saknas lagstöd att förbjuda den röda cedern. Nu beslutade Peab ändå att byta ut träslaget.

- Först fick vi okej att köra ceder, men sedan bestämdes det att byta ut den mot ett furuträslag, säger Tobias Karlssonsom är Peabs platschef vid bygget.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Alla Tjänstebilar

ANNONS