Arbetsmiljö

Vild strejk avklarad men inte belastningen

Stockholms sopåkare avbröt i morse strejken. Arbetsgivarna lovade då att dra tillbaka stämningsansökan. Men arbetsmiljön är ett svårlöst problem, medger Göran Bergander, chef på Ragn-Sells.

Publicerad

- Det är Stockholms stad som måste agera, betonar Göran Bergander.

Han som arbetsgivare har exakt samma mål som arbetstagarna.

- Folk ska kunna jobba till de blir pensionärer utan att slita ut sig, men den dåliga hämtmiljön i Stockholms fastigheter är ett stort problem. Andra kommuner har gått in och stöttat fastighetsägarna i ombyggnadsprojekt och liknande. Stockholms stad gjorde det för ett antal år sedan men sedan tog det slut, säger Göran Bergander.

I måndags tog Arbetsdomstolen emot en stämningsansökan från Liselotte Lööf, Ragn-Sells, Hellstens renhållning och Biltrafikens arbetsgivareförbund. De har vid upprepade tillfällen gjort klart att fredsplikt råder. Trots detta strejkade deras sopåkare.

Arbetsgivarna ville att Arbetsdomstolen skulle tvinga tillbaka sopåkarna till jobbet och förklara för dem att strejken är olovlig. Men stämningsansökan var också lite ett hot erkänner Göran Bergander.

- Vad gör man i en vild konflikt? Jo, då går man till Arbetsdomstolen och ber Arbetsdomstolen att tala om för arbetstagarna att de ska tillbaks till jobbet.

Samtliga Stockholms sopåkare är nu tillbaks och arbetar.

- De kör hårt därute för att komma i kapp, säger Hans-Göran Grännby, vd på Liselotte Lööf.

Han konstaterar:

- Vi diskuterar eller förhandlar inte under vild strejk, men nu ska vi sätta oss och försöka komma vidare med frågorna runt arbetsmiljön och förhoppningsvis kunna träffa ett lokalt löneavtal.

Vad kan ni som arbetsgivare göra för att minska riskerna för belastningsskador hos de anställda?

- Vi har ett antal arbetsledare som är ute hela dagarna och hjälper killarna att förbättra hämtställena. Det finns vansinnigt mycket konstigheter därute. Men det pågår förbättringar, det är ett krav från Trafikkontoret, säger Hans-Göran Grännby.

Sopstrejken utbröt i fredags. Ett hundratal sopåkare i Stockholm visade sitt missnöje med arbetsmiljön och nya försämrade löne- och arbetsvillkor på Liselotte Lööf. Sopor blev stående runt om i huvudstaden. Sopåkarna strejkade för branschens villkor, och för att belastningen i yrket ska minska.

På tisdagsmorgonen kom sopåkarna överens med arbetsgivarna om att de går tillbaka till jobbet om stämningsansökan dras tillbaka. Sagt och gjort. Däremot är arbetsgivarsidan mer förtegen om vad exakt de kommit överens om. Varken Göran Bergander eller Hans-Göran Grännby lovar rakt ut att sopåkarnas krav uppfylls. Mikael Olsson verkar däremot glad. Han kör sopor åt Liselotte Lööf.

- Det är så gott som löst. Vi har fått muntliga löften. Ett belastningstak ska införas och vi får behålla poänglistan, alltså vårt gamla lönesystem.

Vad innebär belastningstaket?

- Vi får bara köra sopor upp till ett visst antal poäng. Som det är nu så är mängden sopor ett stort problem, det bara växer och vi får jobba mer och mer, så det behövs ett tak för att minska vår belastning.