Arbetsmiljö

”Vi hinner inte ordna spårvagnarna”

Arbetsmiljöverket hotar nu med ett vite på en halv miljon kronor om inte Göteborgs spårvägar ser till att förarna får drägligare arbetsförhållanden. Foto: TT-Bild

Göteborgs spårvägar hotas med ett vite på en halv miljon kronor om det inte senast den 1 november blir mer rimliga temperaturer på spårvagnarnas förarplatser. Detta beslut från Arbetsmiljöverket överklagas nu.

Publicerad

Göteborgs spårvägar uppger att de inte hinner. Så här skriver arbetagivaren i sitt överklagande:

”Vi styrs av lagen om offentlig upphandling. När vi ska köpa tekniska komponenter eller tekniska konsulttjänster måste en upphandlingsprocess inledas. Då är det mycket sannolikt att vi inte hinner detta före den 1 november.

En annan svårighet är att vi vid tekniska ingrepp i vagnarna måste säkerställa med leverantörerna eller tillverkarna att detta inte påverkar deras garantiåtaganden.

Vi kommer att tillmötesgå kraven men tiden för att göra detta är för snäv. Vi vill att vitet sänks eller tas bort helt, skriver Göteborgs spårvägar som också pekar på att man gjort en del förbättringar som till exempel att installera klimatanläggningar och värmeelement.”

På 65 av Göteborgs spårvägars vagnar kan temperaturen variera mellan 18 och 35 grader. På vintern kan det vara 6 grader. Sedan 2010 har det inrapporterats cirka 500 felanmälningar som handlar om detta.