”Ventilationen låter som en gräsklippare”

2016-06-09 16:44 Lennart Lundquist  
Oljud på kontor. Illustration: Jonas Askergren

I Arbetsförmedlingens öppna kontorslandskap känner sig personalen störd – och samtidigt rädd för att störa. Det regnar ockå in, fläktar tjuter och ljudet från ventilationen låter som en gräsklippare.

Internt i Arbetsförmedlingen används begreppet ”lokalkoncept”. Det betyder att alla kontor ska se likadana ut, det vill säga öppna kontorslandskap utan avskärmningar.

När verket, efter en anmälan från skyddsombudet, besökte kontoret i Skövde visade det sig att personalen var måttligt entusiastiska över konceptet.

Personalen sitter mycket trångt med små skärmar mellan skrivborden vilket gör att allt vad kollegorna i närheten pratar om hörs.

Personalen känner sig störd – och samtidigt rädd för att störa – vilket är mycket stressande.

Det finns visserligen tysta rum. Men de är svåra att använda eftersom handläggarna behöver dator och annat material vid sina samtal med jobbsökande.

Enligt Arbetsmiljöverket regnar det dessutom in, fläktar tjuter och ljudet från ventilationen låter som en gräsklippare.

Även cheferna håller med om att den fysiska arbetsmiljön har mycket i övrigt att önska.

Arbetsmiljöverket kräver att arbetsplatsens utformning och brister ska kartläggas. En handlingsplan ska visa vad som behöver göras för att det ska bli bättre. Detta senast den 15 augusti och vid ett vite på 50 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen