Arbetsmiljö

Vellinge hotas åter av vite för lärarstress

Arbetsmiljöverket kräver att arbetsgivaren, Vellinge kommun, tar fram en plan för hur lärarna ska prioritera sina uppgifter när arbetstiden inte räcker till. Foto: Juice / REX / Alloverpress

Vellinges skolor återfinns ofta i toppen när resultat ska rankas. Men medaljen har en baksida: Lärarnas arbetssituation är pressad och Arbetsmiljöverket hotar återigen med vite, rapporterar Sydsvenskan.

Publicerad

Ett skyddsombud slog larm 2013 och vid en inspektion fick kommunen bakläxa på flera punkter. Arbetsmiljöverket hotade med vite på 200 000 kronor och krävde, enligt tidningen, bättring på tre punkter:

- Kommunen skulle utvärdera lärarnas arbetsbörda och riskerna för att de drabbas av ohälsa eller olycksfall i jobbet på grund av för hög belastning.

- Ta fram en handlingsplan för att förebygga det.

- Ta fram en plan för hur lärarna ska prioritera sina uppgifter när arbetstiden inte räcker till.

Vellinge kommun överklagade beslutet till i kammarrätten som gav Arbetsmiljöverket rätt, skriver Sydsvenskan.

Arbetsmiljöverket kritiserar återigen arbetsgivaren efter en uppföljande inspektion i november 2016 och hotar med 50 000 kronor i vite om inte den sista punkten, plan för prioritering av arbetsuppgifterna upprättas.

"Enligt vad som framkom vid inspektionen upplever lärarna alltjämt sin arbetsbelastning som hög och behovet av en prioriteringsordning kvarstår", skriver Arbetsmiljöverket.

– Vi har stress och hög arbetsbelastning i vår organisation och arbetar mycket med frågan för att inte riskera våra fina utbildningsresultat. Om lärarna är jättestressade blir det sämre lärmiljöer och eleverna lär sig mindre. Vi tar det här på största allvar, säger Martin Persson, utbildningschef i Vellinge kommun, till Sydsvenskan.