Vattenmelon bra för hjärtat

2012-10-22 12:03 Elisabeth Vene  
Hälsobringande vattenmelon? Foto: Colourbox

Vill du må bättre på jobbet? Satsa på att äta vattenmelon. Halten av dåligt kolesterol sjunker liksom mängden plack i artärerna. Dessutom påverkas vikten. I alla fall om man är laboratoriemus.

Två grupper av möss matades med kost som var proppfull av mättat fett och kolesterol. Den ena gruppen fick en skvätt saft från vattenmelon i dricksvattnet, medan den andra musgruppens vatten tillfördes samma mängd kolhydrater som melonsaften innehåller, fast av annat slag.

Den feta kosten fick mössen att gå upp i vikt, men viktökningen var 30 procent mindre bland vattenmelondrickarna. Dessa hade också en 50-procentig minskning av mängden plack i artärerna, och 50 procent mindre mängd dålig kolesterol. Eftersom vattenmelonmössen också hade förhöjd halt av den organiska föreningen citrullin, som finns i vattenmelon, tror forskarna att detta är den verksamma substansen.

- Vi är intresserade av citrullin, eftersom tidigare studier visar att det kanske sänker blodtrycket. Det kunde vi inte påvisa nu, men våra fynd är lovande, säger Shubin Saha, jordbruksforskare på Purdue-universitetet i Indiana.

Forskarna hoppas att deras fynd ska leda till att överskottet från vattenmelonskörden kan användas till hälsokostprodukter, i stället för att som nu slängas.

Inom idrottsvärlden är citrullinets hälsobringande effekter kända sedan tidigare. Där säljs citrullintabletter som kosttillskott, som sägs förbättra prestationsförmågan, uthålligheten och återhämtningen.

Nästa steg i forskningen blir att ta reda på hur citrullinet fungerar på molekylär nivå. Liksom att titta närmare på vattenmelonernas innehåll av det hälsobringande lycopenet, som framför allt tomater är kända för.

Studien, som har gjorts av Purdue-universitetet tillsammans med Kentucky-universitetet, har publicerats i Journal of Nutritional Biochemistry.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen