Varningslampan blinkar rött - även i lunchrummet

2017-09-01 12:00 Lennart Lundquist  
Foto: Alloverpress

På ett apotek i Örkelljunga finns en display som visar antalet kunder som tagit en kölapp och hur lång väntetiden är. En lampa går över från grönt till gult om väntetiden är längre än tre minuter. När väntetiden är längre än fem minuter börjar lampan lysa ilsket rött.

Denna display finns i apotekschefens kontor – men också i de anställdas lunchrum.

Detta upplevs som mycket stressande och psykiskt påfrestande. För samtidigt vill ju många kunder som hämtar ut receptbelagd medicin ställa frågor om användningen av dem – vilket ibland kräver extra tid.

De anställda varierar var de arbetar för att slippa att hela tiden ha lampan framför sig, uppgav de för Arbetsmiljöverket.

När Arbetsmiljöverket var där och inspekterade uppgav de anställda sin arbetssituation som påfrestande och belastande på grund av stor arbetsmängd, högt arbetstempo och svårighet att få tiden att räcka till.

Flera anställda har minskat sin arbetstid för att orka med arbete och privatliv.

Verket underströk att platsen för rast och vila fungerar, att återhämtningen kan ske i en ostörd miljö.

Med ett hot om ett vite på 40 000 kronor åläggs nu apotekets ledning att undersöka och riskbedöma arbetsplatsen och efter det presentera en handlingsplan för hur de anställda ska mer rimliga arbetsförhållanden.

Senast den 8 december måste detta vara klart.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö