Arbetsmiljö

Varmkorvgubbe vägrar vagnbyte

Korvgubben Helmer Holm i Umeå får inte behålla sin inbyggda korvvagn. Kommunen har bestämt att alla korvvagnar ska vara öppna. – Om jag tvingas stå i en sådan måste jag sluta av hälsoskäl och gå i pension, säger han.

Publicerad
Helmer Holm har precis piffat upp sin korvvagn, som ger honom den arbetsmiljö han vill ha. Umeborna ställer upp och protesterar i ett upprop: ”både korven och korvgubben ska vara varm!” Foto: Per A Adsten
Helmer Holm har precis piffat upp sin korvvagn, som ger honom den arbetsmiljö han vill ha. Umeborna ställer upp och protesterar i ett upprop: ”både korven och korvgubben ska vara varm!” Foto: Per A Adsten

Helmer Holm har sålt korv i flera år på gågatan i Umeå i sin inbyggda korvvagn. Men snart kan det vara slutjobbat. Kommunen har bestämt att alla de fyra korvvagnarna på gågåtan ska vara öppna och se likadana ut.  Men Helmer Holm vägrar jobba i en sådan vagn av hälsoskäl. Han har problem med nacke, rygg och axlar och har nyligen haft en blodpropp i sitt högra ben.

– Att stå i öppen vagn är uteslutet. Jag har till och med skickat ett läkarintyg till kommunen. I det förklarar min doktor att han inte rekommenderar att jag ska stå i en sådan vagn. 

Han tänker dra ut sin gamla vagn även när de nya ska stå på plats.  

– Jag kämpar för min rätt. Det kommer säkert att bli lite bråk. Men jag ger mig inte.

Vid korvvagnen kan förbipasserande skriva på namnlistor. På bara några dagar har fyra A4-sidor fyllts. Konstnären Johannes Samuelsson har startat en protestgrupp på Facebook.

Engagemanget väcktes när han förra sommaren flyttade hem till Umeå för att jobba på arkitekthögskolan med en samhällsplaneringskurs. Han skulle bland annat hålla en föreläsning om hur kommunen jobbar med arkitekter och konstnärer.

– I samma veva köpte jag korv av Helmer och så började vi prata om det här. Jag upptäckte att något inte stämde. Kommunpolitiker och tjänstemän sa i intervjuer att korvgubbarna varit med i arbetet med de nya vagnarna, men det visade sig att de bara hänvisade till en av korvgubbarna som alltid stått utomhus och som ville ha det så.

Nyligen uppmanade Umeås kommunalråd Anders Ågren, M, i sin blogg Tekniska nämnden att skippa prestigen och ompröva beslutet.

Lasse Jacobson, V, ordförande för tekniska nämnden, framhåller att det rör sig om ett majoritetsbeslut som togs för flera år sedan. Och Helmer Holm får finna sig att använda kommunens nya vagn – åtminstone under en prövotid över sommaren. Men om det blir för kallt för honom i höst kan nämnden fatta beslut om att göra ett undantag. 

– Då får vi pröva hans situation, säger Lasse Jacobson.