Arbetsmiljö

Vårdförbundet: Vi kräver en hållbar arbetsmiljö

Efter sommaren kritiserar sjuksköterskor i Karlshamn situationen: -Om någon från Arbetsmiljöverket skulle komma ut och göra en kontroll skulle inte avdelningen bli godkänd ur varken arbetsmiljösynpunkt eller brandsynpunkt. Foto: TT-Bild

-Att hela tiden känna sig otillräcklig och inte kunna vårda utifrån etik, forskning och beprövad erfarenhet riskerar både patientens och personalens hälsa, skriver representanter för Vårdförbundet avdelning Stockholm, i en debattartikel på svd.se.

Publicerad

Debattörerna beskriver en akutsjukvård med ständiga överbeläggningar, brister i patientsäkerhet och en alarmerande trend där erfarna sjuksköterskor lämnar akutsjukvården. Anledningen är, enligt facket, att arbetsbördan och den etiska stressen är för stor.

-Arbetsbördan blir större för de som är kvar och vårdplatser tvingas stänga.

- Den psykiska ohälsan hos vårdpersonal på grund av stress utan återhämtning ökar. Så kallad samvetsstress, det vill säga känslan efter arbetsdagens slut att hen hade kunnat göra mer för patienterna, ökar också.

Vårdförbundet hänvisar till färsk forskning från Ersta sjukhus i Stockholm som visar att sjuksköterskor och läkare med utmattningssyndrom fördubblats mellan åren 2012 och 2013.

-Att såväl politiker som arbetsgivare påstår att patientsäkerheten inom akutsjukvården inte är hotad är rent provocerande. Vårdförbundet förmedlar fakta till beslutsfattare men inga åtgärder tas fram för att rätta till problemen. Vi kräver att ansvariga politiker och beslutsfattare ser sanningen i vitögat och ger våra patienter en värdig vårdmiljö och oss en hållbar arbetsmiljö, avslutar debattörerna artikeln.