Arbetsmiljö

Vårdförbundet: Stafettsjuksköterskor får bättre scheman

Skyddsombudet anser att arbetsgivaren inte har gjort tillräckligt för att rekrytera och behålla personal. Foto: TT-Bild

Fast anställda sjuksköterskor springer på larm och jobbar dubbla arbetspass på Sundsvalls sjukhus. Stafettsjuksköterskorna får bättre scheman. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Publicerad

(UPPDATERAD) Det är tuffare att jobba som fast anställd sjuksköterska på barn- och ungdomskliniken på Sundsvalls sjukhus jämfört med att jobba som stafettsjuksköterska.

- De tar inte på sig samma ansvar. Det går inte på larm trots inskolning och de får bättre scheman, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet som före sommaren lämnat in en anmälan om brister i arbetsmiljön till länsklinikchefen för barn- och ungdomsmedicin i landstinget Västernorrland.

Nu går Vårdförbundet vidare.

- Det har inte hänt tillräckligt. Vi har inte fått svar på våra frågor och man har inte rekryterat så därför går vi nu vidare med en 6:6 a-anmälan till Arbetsmiljöverket om föreläggande eller förbud.

Enligt Åsa Holgersson handlar problemen ytterst om att det är brist på sjuksköterskor. Det gör att stafettsjuksköterskorna kan ställa vilka krav de vill.

- De kanske jobbar måndag till torsdag och sedan åker de till sin hemort.

Det här gör att den ordinarie personalen får ta mindre attraktiva arbetspass, får sämre återhämtning och vila och en tyngre arbetsbelastning, står det i anmälan. På en av avdelningarna finns 19 sjukskötersketjänster varav 12,5 tjänster är besatta. Bristen på sjuksköterskor gör också att den ordinarie personalen ständigt jobbar extra pass.

Att stafettsjuksköterskorna har andra arbetsvillkor sticker i ögonen på den ordinarie personalen, påpekar Åsa Holgersson.

- Inte nog med att man är för få. De som kommer hit jobbar mindre och tjänar mer. Det är klart att alla känner: Vad är vi värda egentligen? 

Lars-Johan Westlinder är nytillträdd enhetschef på barnkliniken på Sundsvalls sjukhus. Han håller med om att stafettsköterskorna inte alltid gör samma jobb som ordinarie personal. Han skriver i ett mejl till Arbetarskydd att ”Om man skulle kräva samma standard som hos en van personal så skulle det kräva lång och kostsam inskolning. Man ser till att de kan det basala som att skriva journal, hitta akututrustning och att de kan använda den och att de hittar det mest viktiga utrymmen vi har. ”

Han håller dock med om att villkoren borde vara mer lika för stafettpersonalen och den ordinarie. Sen han tillträdde har han själv tagit bort möjligheten för den stafettsköterska som nu finns på avdelning 45 att helt bestämma över sitt schema.

Huvudskyddsombudet Åsa Holgersson påpekar att arbetsgivaren inte har gjort tillräckligt för att rekrytera och behålla personal.

- Andra landsting erbjuder till exempel utbildningsanställning med en kollektivavtalad lön under specialisttjänstgöringen. Då får man varva arbete och studier, exempelvis till operationssjuksköterska.

Speciellt personal på avdelning 45 känner att deras arbetsmiljö och oro inte tas på allvar. Många orkar inte längre och ser sig om efter annat arbete, står det i anmälan till Arbetsmiljöverket.

När Arbetarskydd frågar hur enhetschefen Lars-Johan Westlinder ser på personalens oro skriver han: ”Detta är naturligtvis en katastrof för mig personligen och för den verksamhet vi bedriver på Neo i Sundsvall. Kan inte nog beklaga att detta inte tagits på större allvar tidigare. Det upplevs som att man ”pumpar vatten” på en redan sjunkande båt.”