Arbetsmiljö

Vänsterpartiet vill stärka stopprätten

Det är delvis återställarpolitik Vänsterpartiet går till val på. Arbetsmiljöverket bör få mer inspektörer igen och forskningen ska samlas i ett nytt nationellt centrum. Josefin Brink (v) vill också att skyddsombuden ska få större befogenheter.

Publicerad
Foto: Maja Suslin / SCANPIX

ILO rekommenderar 1,0 arbetsmiljöinspektör per 10 000 arbetstagare. Men Sverige har bara 0,7 inspektörer. Ska Vänsterpartiet finansiera fler arbetsmiljöinspektörer?

- Ja, utöka antalet inspektörer för att uppnå snittet i ett första steg.

Styrmedelsutredningen föreslog en ny tillsynsmetod där Arbetsmiljöverket återkommande besöker alla arbetsplatser, inte bara de som har den mest riskabla arbetsmiljön. Dessutom ska myndigheten betygsätta arbetsmiljön med rött, gult eller grönt ljus. Bör förslaget bli verklighet?

- Vi är skeptiska till screening (trafikljus). Arbetsmiljöverket ska inspektera utifrån sina bedömningar som tidigare. Det tar för lång tid att screena Sverige runt.

Sommaren 2007 avvecklades Arbetslivsinstitutet. Bör staten skapa ett nytt nationellt forskningsinstitut för arbetslivsfrågorna?

- Ja, absolut. Det var skandalöst att lägga ner Ali. Forskningen bör samlas på nytt i ett nationellt centrum. Det behöver inte vara en blåkopia av Ali. Arbetsmiljöforskningen ska göras användbar.

Sverige har åtagit sig att följa en ILO-konvention om att steg för steg bygga ut företagshälsovården så att den når alla arbetstagare. Det har inte hänt. Vill ditt parti verka för lagstiftad, obligatorisk företagshälsovård?

- Ja, men den bör ha kvalitetskrav och inrikta sig på arbetsmiljön. Det ska inte vara något slags smörgåsbord och inte sjukvård som i Tyskland och USA.

Bör skyddsombuden få utökade befogenheter?

- Stopprätten bör utökas och de regionala skyddsombuden bör få bättre rättigheter på arbetsplatser utan klubbar. Stödet till utbildning av skyddsombuden bör komma tillbaka. Viktigast att stödja skyddsombuden i den roll de redan har.

Bör det bli enklare att ställa skyddsombud till svars?

- Absolut nej. Rättsfallet som blev omtalat är inte relevant. Arbetsgivaren har arbetsmiljöansvaret.

Lagstadgad rätt till heltid?

- Ja. Men det går inte att ändra över en natt. Maktförhållandena måste ändras och arbetsgivarna måste motivera visstids- och deltidsarbete. Notera att frivilligt deltidsarbete inte ska förbjudas.

Något annat som ni vill prioritera?

- Stress- och belastningsskador, ofta är en del av den psykosociala arbetsmiljön som många problem är relaterade till. 25-åringar i Handels är utbrända!

Josefin Brink

Född 1969. Har haft olika jobb i hotell- och restaurangbranschen. Utbildad journalist och under en tid chefredaktör för tidskriften Bang.