Våld och hot på prisad Friends-skola

2018-03-21 13:04 Ann Olrin  
Foto: Jessica Gow / TT

Anställda och elever utsätts nästan dagligen för våld, hot och kränkningar. Åtgärdar inte Ängelholms kommun och Villanskolans rektorsområde problemen innan den 11 maj kommer Arbetsmiljöverket att utfärda ett vite på 50 000 kronor.

Den centralt belägna Villanskolan i Ängelholm är en fyrparallellig skola med elever från förskoleklass och upp till årskurs sex. Där finns också två förskolor och sju fritidshem. Trots att det rör sig om unga elever i åldrarna sex till tolv år förekommer det mer eller mindre dagligen att anställda, och elever utsätts för våld, hot och kränkningar.

Verkligheten skiljer sig således från den bild som skolan presenterar på sin hemsida genom att hänvisa till barnrättsorganisationen som arbetar mot mobbning: "Vi är en Friendsskola, vilket innebär att vi arbetar mot all kränkande behandling genom vår Villegrupp och kompisråd i klasserna. Vi blev i april 2009 utsedda, av stiftelsen Friends, till en av Sveriges tre bästa skolor för vår Friendsprestation."

I huvudsak ska det vara ett tiotal elever som ligger bakom problemen, men Arbetsmiljöverket skrivet i sitt föreläggande att det till en viss del utbrett sig ett oacceptabelt beteende bland fler elever.

Arbetsgivaren Ängelholms kommun håller med om att skolan har problem och har flyttat fyra av de värsta eleverna till en annan enhet för undervisning, men dessa finns fortfarande kvar på fritidsverksamheten under för- och eftermiddagarna. Man är överens med Arbetsmiljöverket skolans lokaler är för små och otillräckliga, vilket ökar riskerna för kränkningar.

Kommunen måste nu kartlägga riskerna och presentera åtgärder för hur man ska förhindra att både anställda och elever ska utsättas för våld. Senast den 11 maj måste åtgärdsplanen vara klar om inte skolan ska få böta.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö