Väktare besköts med raketer på kvällsrundan

2017-11-06 00:00 Lennart Lundquist  
Angriparna kastade gatsten och avfyrade raketer mot väktarna. Den ena bilen blev totalt utbränd i attacken som ägde rum sent en kväll i Trollhättan. Foto: Andreas Olsson/TTELA/IBL

SKYDDSSTOPP. Två väktare har attackerats av maskerade förövare när de var ute på sin kvällsrunda. Att väktare angrips i Trollhättan har hänt då och då under mer än 20 år tillbaka. Nu har arbetsgivaren och skyddsombud enats om att väktarpersonal ska vara säkra på att polis finns i närheten innan de gör sina rundor i området.

När de två väktarna sent en kväll i var sin bil som vanligt begav sig in i området Sylte i Trollhättan för att åka sin runda angreps de av sju åtta maskerade personer. De kastade gatsten och avfyrade en raket mot väktarna.

Väktarna sökte då skydd i den ena bilen varpå de maskerade slog sönder rutan på den andra bilen, hällde i bensin och tände på. Bilen blev helt utbränd.

Efter det beslutade Transports skyddsombud att lägga ett skyddsstopp kommande helg mellan klockan 17.00 och 7.00. Väktarnas arbete fick då bara ut­föras om det fanns polis i området.

– Det är naturligtvis mycket allvarligt. Personalen ska kunna arbeta säkert, säger Anders Dristig, Transports regionala skyddsombud.

De båda väktarna erbjöds krisstöd efter händelsen.

Läs också:

Läs mer: Forskare: Därför attackerar ungdomsgäng räddningspersonal

Ett par dagar senare hävdes skyddsstoppet efter en överenskommelse mellan skyddsombud och Securitas: väktarpersonal ska inte delta i utryckningar och när de åker sina rundor ska de vara försäkrade om att polis inte finns alltför långt borta.

– Sedan tjugo år tillbaka har den här typen av bråk blossat upp till och från i Trollhättan, säger Jack Lennartsson vid Trollhättepolisen.

Frågan varför det händer kan ingen av de inblandade svara på.

Nyligen blev två ordningsvakter angripna av ett gäng på ett torg i Bergsjön i Göteborg. En av dem fick flera jack i huvudet och händerna krossade. Även då utfärdade skyddsombudet ett skyddsstopp.

Vaktbolaget förbjuds nu av Arbets­miljö­verket vid ett vite på 100 000 kronor att utföra arbete på torget.

Securitas avböjer att kommentera det inträffade av ”rena skyddsperspektiv” och för att ”inte bidra än mer till negativt fokus kring vissa områden”.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen