”Uthyrda får sämre villkor”

2010-03-29 09:53 Mattias Davidsson  
Henrik Bäckström, Bemanningsföretagen, befarar att det blir svårare att locka personal. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Bemanningsföretagens personal kan räkna med kortare anställningar och snabbare hopp mellan uppdrag i framtiden. Det är två följder av fredagens metallavtal, tror Almega.

I ett pressmeddelande på fredagskvällen kommenterade arbetsgivarorganisationen Almega avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen. ”Mobbning av bemanningsbranschen” hävdade Almegas Jonas Milton.

Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström tror att avtalet leder till att svenska bemanningsföretag anpassar sig till hur det är i övriga Europa.

- Den svenska branschen har skiljt ut sig med långa uppdrag och långa anställningar. Tillsvidareanställning på heltid är också huvudprincipen i bemanningsavtalet, säger Henrik Bäckström.

Men det ändras sannolikt nu, åtminstone inom industrisektorn där Bäckström befarar en uppsjö av olika avtalslösningar med bäring på företrädesrätt i förhållande till inhyrning av arbetskraft.

- Hela konstruktionen av bemanningsavtalet påverkas. Vi tror att det blir en mängd olika regleringar av bemanning. Livs och andra förbund har redan sagt att IF Metalls avtal inte passar dem, säger Henrik Bäckström.

Är du orolig?

- Ja, det kommer att bli väldigt bökigt.

Kommer bemanningsbranschen att tappa marknadsandelar?

- Det är svårt att säga i det här läget, men det är ju det som är syftet med hela den här regleringen. Vi hoppas naturligtvis inte att det ska tappas marknadsandelar.

Henrik Bäckström tror nog att det går att bedriva bemanningsverksamhet på andra sätt.

- Ta England eller Holland. Där kör bemanningsföretagen med en helt annan strategi. Det handlar mycket mera om korta uppdrag ute hos kunder, men en mängd uppdrag.

Om svenska bemanningsföretag ska följa de exemplen, behöver de ett bemanningsavtal som i högre grad än nu medger visstidsanställning. Det i sin tur kan göra branschen mindre attraktiv för de jobbsökande, tror Henrik Bäckström.

Avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen

Under de första 6 månaderna måste arbetsgivarna återanställa tidigare anställda i stället för att ta in bemanningsföretag.

Arbetsgivaren får rätt att ta in bemanningsföretag för tillfälliga arbetstoppar om 30 dagar. Regeln gör också att en tidigare anställd som exempelvis går en kortare utbildning kan tacka nej till jobb utan att förlora sin återanställningsrätt.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö