Tysk modell ska ge säkrare vägar

2011-08-23 12:39 Elinor Torp  
Foto: Colourbox

Lastbilschaufförer skulle få det bättre om en enda myndighet skötte kontrollerna längs med vägarna. Det anser Sveriges åkeriföretag, som vill ta efter en tysk modell.

I dag samarbetar en rad myndigheter för att transporterna längs med de svenska vägarna är säkra. Arbetsmiljöverket och polisen är involverade, liksom Skatteverket. Men få utredningar leder till åtal. Och när åkerier har adress i utlandet vinner i regel minsta motståndets lag, menar vd Johan Lindström.

- Det finns varken rätt kompetens eller resurser på myndigheterna. Åklagarna får helt enkelt inte rätt underlag för att kunna väcka åtal, säger han.

Sveriges åkerföretag föreslår därför att en ny myndighet bildas, som ska ta över ansvaret för kontrollerna. Johan Lindström anser inte att Sverige tar yrkestrafikens frågor och problem på allvar.

- Myndigheterna väljer att se mellan fingrarna. Man kommer inte åt dem som begår brott. Inte heller den snedvridna konkurrensen.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen