Arbetsmiljö

Tyget som skyddar mot strålning

Aramidfibrer belagda med volfram kan användas i kläder som skyddar mot radioaktiv strålning.

Publicerad
Aramidtextilien Technora är belagd med volfram för skydd mot röntgenstrålning och gammastrålning. Foto: Teijin

Japanska Teijin, en av världens främsta tillverkare av aramidfibrer, har utvecklat en metod för att belägga dessa starka fibrer med volfram.

Genom att tillsätta volfram till fibrerna får de flera egenskaper som är önskvärda till exempel i skyddskläder vid uppröjningsarbeten i radioaktiva miljöer. Siktet har varit inställt på kläder för dem som röjer upp i det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Genom att belägga fibrerna med volfram kan textilier användas till att färdigställa kläder som är smidigare tt bära än skyddskläder med blyplattor. Dessutom slipper man blyet negativa miljöpåverkan.

Teijin tillverkar olika typer av aramidfibrer, exempelvis Twaron och Technora, som tål temperaturer på upp till 400 °C och som dessutom kan göras skott- och sticksäkra. Teijincones är en flamskyddad väv som är lämplig för brandbekämpare men även för stålverksarbetare.

Det strålskyddande tyget ska börja levereras till utvalda kunder i maj. Man räknar med att det snart kan användas av uppröjningspersonal i Fukushima samt av röntgenpersonal vid sjukhus.