Arbetsmiljö

Tunga sopsäckar stoppas på Arlanda

Arbetsmiljöverket förbjuder all manuell hantering av sopsäckar från och till flygplanen på Arlanda. Städbolagen hotas av ett vite på 6,5 miljoner kronor om de bryter mot förbudet.

Publicerad

Det har inträffat flera fallolyckor i de smala och branta trapporna eller bryggorna som ansluts till flygplanen, konstaterar Arbetsmiljöverket, som förbjuder transporten av säckar med tidningsavfall.

– Vi har valt tidningssäckarna eftersom de väger tyngre än annat avfall som transporteras från flygplanen, förklarar arbetsmiljöinspektör Åsa Larsson.

Arbetsmiljöverkets förbud är riktat mot två städbolag, Sodexho AB och Hedensten Ren AB, som är störst på Arlanda, men beslutet gäller även mindre entreprenörer som utför samma jobb, påpekar Åsa Larsson.

Den manuella transporten av sopsäckarna innebär en ”förhöjd risk för fall”, även om trappornas utformning kan variera i bredd, längd och lutning beroende på vilket typ av flygplan de ansluts till, konstaterar Arbetsmiljöverket. Städarna bär de tio kilo tunga tidningssäckarna på ryggen eller en säck i vardera handen, vilket gör att det blir omöjligt att hålla en hand på ledstången. De snedvridna arbetsställningarna under stark tidspress kan dessutom ge förslitningsskador och akuta belastningsskador, bedömer myndigheten.

De båda städbolagen uppger i ett yttrande att de ”inte råder över problemet” som de diskuterat med bland annat Luftfartsverket och SAS.

– Det är riktigt att det är Luftfartsverket som bestämmer hur det ska se ut på flygplatsen, men det hindrar inte entreprenörerna från att använda lyftanordning, säger Åsa Larsson.

På Luftfartsverket planerar man att införa ett nytt system för sophanteringen inom två år. Det innebär bland annat att entreprenörerna på Arlanda själva ska hålla med fordon för att transportera soporna till en gemensam uppsamlingsplats.

–Vi tror att det nya systemet kommer att skapa förutsättningar för en bättre hantering av sopor än den som sker idag, säger Åsa Larsson.

Arbetsmiljöverkets förbud träder i kraft den 1 januari 2010.