”Tullen behöver inte tjänstevapen”

2016-02-16 11:04 Lennart Lundquist  
Skyddsombuden inom Tullverket anser att skyddsutrustningen måste kompletteras med tjänstepistoler. Foto: TT-Bild

I dagsläget finns det ingen anledning att Tullverkets personals skyddsutrustning kompletteras med tjänstepistol. Det skriver Arbetsmiljöverket i ett föreläggande.

Bakgrunden är att tolv skyddsombud inom Tullverket pekat på att verkets personal arbetar på samma sätt som polisen då de konfronterar och frihetsberövar människor. Därför behöver de utrustas med tjänstevapen – inte minst med tanke på kontrollen av flyktingar där tullen biträder polisen.

I dag biträder tullen polisen vid gränskontrollerna i Trelleborgs, Helsingborgs och Göteborgs hamn samt vid Öresundsbron.

Arbetsmiljöverket menar att det räcker med att arbetsgivaren tar fram mer detaljerade rutiner för hur arbetet vid gränskontrollerna ska utföras.  

Instruktionerna ska vara skriftliga och ta upp sådant som vilka arbetsuppgifter tullens personal ska utföra, hur samarbetet med polisen ska se ut, hur personalen ska agera om de utsätts för hot och våld och hur de ska kunna sätta sig i säkerhet vid sådana situationer.

Det ska också framgå när Tullverkets personal ska avbryta arbetet och hur de ska agera när de påträffar personer med ogiltiga id-handlingar.

Dessa rutiner vill Arbetsmiljöverket att Tullverket tar fram senast den 31 mars vid ett vite på 200 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen