Trotsade skyddsstopp – </br>krävs på 250 000

2015-06-10 14:09 Elisabet Örnerborg  

Det var bara tre grader varmt i lokalen när det regionala skyddsombudet la ett skyddsstopp. Men ändå stängde inte arbetsgivaren butiken.

En anhörig till en av de fyra anställda i en av pressbyråbutikerna i Luleå hörde av sig till skyddsombudet. Den anhöriga berättade att det, beroende av utomhustemperaturen, var mycket kallt i butiken och att personalen frös. Kall luft strömmade in varje gång dörren öppnades automatiskt för en kund.

Skyddsombudet kontaktade butiken och fick bekräftat att det var mycket kallt. Det var den 20 januari i år. Den dagen var det bara tre grader i lokalen. De anställda fick inte använda jackor på jobbet utan bara tröjor som fick plats under arbetskläderna. De försökte bära vantar, men det försvårade arbetet i kassan.

Det regionala skyddsombudet informerade arbetsgivaren om att hon bedömde att den låga temperaturen i butiken innebar en risk för de anställdas hälsa och att hon därför la ett skyddsstopp med omedelbar verkan. Hon skickade även skyddsstoppet skriftligen till arbetsgivaren och till Arbetsmiljöverket. Ändå stängde inte arbetsgivaren butiken.

Den 22 januari besökte Arbetsmiljöverket butiken och förbjöd arbetsgivaren att bedriva arbete i butiken om det inte var minst plus 18 grader där. Dagen därpå fick verket veta att element var på väg. Den 27 januari beslutade Arbetsmiljöverket att förbudet skulle stå kvar på så sätt att när temperaturen var lägre än plus 18 grader skulle butiken stängas. Detta eftersom även lägre temperaturer försämrar muskelfunktionen och riktigt låga temperaturer kan leda till avkylning och ledproblem. Förbudet är förenat med ett vite på 50 000 kronor.

Eftersom arbetsgivaren trotsade skyddsstoppet stämmer Handelsanställdas förbund arbetsgivaren, ett bolag som är franchisetagare till pressbyrån, och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel till Arbetsdomstolen. Genom att inte stänga butiken när skyddsombudet hade stoppat arbetet bröt bolaget mot både arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen, anser förbundet.

Handels kräver 100 000 kronor i allmänt skadestånd till det regionala skyddsombudet för brottet mot arbetsmiljölagen. Och för egen del kräver förbundet 150 000 kronor i allmänt skadestånd för brottet mot förtroendemannalagen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö