Arbetsmiljö

Tre skolor av fyra bryter mot lagen

Tre skolor av fyra har en bristfällig likabehandlingsplan eller ingen plan alls, visar en landsomfattande granskning av 1700 skolor som Barn- och elevombudet, BEO, gjort.

Publicerad

Enligt den nya elevskyddslagen ska varje skola och förskola upprätta en likabehandlingsplan. Det är kommunens och övriga skolhuvudmännens ansvar att upprätta en sådan plan, som bland ska innehålla rutiner för akuta situationer och förebyggande åtgärder mot diskriminering och mobbning.

Likabehandlingsplanen ska upprättas, följas upp och utvärderas tillsammans med barnen och eleverna varje år.

Mellan januari 2007 och oktober 2008 granskade BEO sammanlagt 1700 skolor i hela landet. Enligt en sammanställning som Arbetarskydd fått ta del av har 77 procent av kommunala skolor och 75 procent av friskolor antingen en bristfällig likabehandlingsplan eller ingen plan alls.

Ofta innehåller skolornas likabehandlingsplan bara översiktliga rutiner mot diskriminering och kränkande behandling. Konkreta åtgärder saknas och det framgår inte vem som är ansvarig för vad.

– Det handlar om allvarliga brister samtidigt som ohyggligt många barn mår väldigt dåligt. Det behövs en skärpning av lagen som gör det lättare att lägga ut vite om huvudmännen inte följer lagen, säger Lars Arrhenius.

Elevskyddslagen (lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, SFS 2006:67) ställer mycket höga krav på skolan och skolans huvudmän. Lagen förbjuder uttryckligen diskriminering, kränkningar, trakasserier och repressalier av alla barn och elever, från förskolan till gymnasium. Likabehandlingsplanen är ett viktigt instrument för att skydda barn och elever.

Sedan den 1 oktober är BEO en del av den nya myndigheten Skolinspektionen, som tidigare var en avdelning inom Skolverket.