Arbetsmiljö

Tre av tio saknar företagshälsovård

Drygt tre av tio säger att de inte har tillgång till företagshälsovård på sin arbetsplats. Det hävdar bemanningsföretaget Manpower, numera även företagshälsa, som gjort en stor webbenkät.

Publicerad

Undersökningen gjordes i november med 8 600 svarande och presenterades i måndags. Frågan om företagshälsovårdens täckningsgrad har debatterats sedan statsbidraget togs bort 1993. Statskontoret gjorde 2001 en utredning som visade att andelen anställda som omfattas av företagshälsovård var 72 procent, vilket alltså skulle betyda att 28 procent var utan. Manpower kommer fram till samma resultat.

Hans Makander, informationschef på Manpower Sverige: 28 procent i er undersökning svarar att de inte har tillgång till företagshälsovård på sin arbetsplats. Är det mycket eller lite?

- Det är en bra fråga. Det beror på vad man tycker själv. Men ser man till alla svarande så är det dessutom en ganska stor andel, 16 procent, som svarar att de inte vet. En del av dem kan förstås ha företagshälsovård utan att veta om det.

Varför har ni gjort den här undersökningen?

- Den ingår i Manpower Work Life, en panel på 20 000 personer som vi kontinuerligt ställer frågor till. Numera verkar ju även Manpower på företagshälsovårdsmarknaden.

Panelen får också frågan ”vad förväntar du dig av din företagshälsovård?” Det finns svarsalternativ som handlar om hälsokontroller (69 procent förväntar sig det), hjälp vid akut sjukdom (54 procent), rådgivning om livsstil (46 procent), rehabilitering (70 procent) samt sjukvård åt den närmaste familjen (11 procent).

Det finns inget svarsalternativ om företagshälsovården som en oberoende expertresurs i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Varför?

- Det är väl ingen fråga man ställer direkt till brukarna. Jag tror inte att de är medvetna om just den delen i företagshälsovårdens arbete.

Den tredje och sista enkätfrågan handlar om hur olika arbetsplatser förebygger hälsoproblem. Även här finns det svarsalternativ som kan upplevas begränsande. Hälsostrateg, individuella hälsoplaner, subventioner på träningskort och regelbundna hälsokontroller är nog bra. Men hela 29 procent svarar ”inget av ovanstående”.

Återigen saknas ”arbetsmiljöarbete” som ett svarsalternativ. Fokus ligger på den individuella hälsan utan att arbetsplatsens risker berörs. Hans Makander menar att träningskort och motion på arbetstid är realiteter för de flesta.

- Men vi tar till oss synpunkter utifrån och kommer säker att förändra enkätfrågorna till nästa gång, säger han.

Arbetsmiljölagens kapitel 3, paragraf 2b definierar företagshälsovård som en ”oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering” med kompetensen att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa.

Av samma lagrum framgår det att arbetsgivaren ska ha den företagshälsovård som arbetsförhållandena kräver. Det är alltså en bedömningsfråga från fall till fall. LO har länge krävt obligatorisk anslutning till företagshälsovården. Det är en idé som Manpower instämmer med:

- Vi skulle inte se det som någon nackdel, säger Hans Makander.