Träning på arbetstid gör anställda effektiva

2011-09-02 08:09 Elinor Torp  
Foto: Colourbox

Anställda som tillåts träna på arbetstid får mer gjort när de är på jobbet.  Det visar två forskare vid Stockholms universitet.

I studien ingick 200 tandläkare inom samma organisation. De delades upp i tre grupper. En grupp, som bestod av två arbetsplatser, fick lämna jobbet vid två tillfällen varje vecka. Två och en halv timme fick de ägna åt fysisk aktivitet. En annan grupp fick samma minskning av arbetstiden, men utan obligatorisk träning. En tredje grupp jobbade på som vanligt, 40 timmar i veckan.

Resultatet var tydligt. Tandläkarna behandlade lika många patienter. Att de tränade och tillbringade mindre tid på jobbet hade alltså ingen betydelse. De som tränade på arbetstid upplevde också att de åstadkom mer på arbetet, hade en ökad arbetsförmåga och var mindre sjuka.

– Den ökade produktiviteten kan dels bero på att man åstadkommer mer de timmar man är på arbetet, kanske på grund av bättre ork, dels på att mindre arbetstid går åt till sjukfrånvaro, säger Ulrica von Thiele Schwarz och Henna Hasson, forskarna bakom studien.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö