Trams på Facebook värdefullt

2010-10-20 06:30 Elisabeth Vene  
Facebook och andra sociala medier kan leda till nya jobb och företag, visar en ny rapport. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Många fnyser åt Facebook. Men de ytliga kontakterna är viktigare än man kan tro. Det framgår av en svensk forskningsrapport.

Så kallade vänner och banala kommentarer. Det är så många, särskilt icke användare, ser på Facebook och andra sociala medier. I själva verket kan det leda till nya jobb, enligt en ny rapport från Nationellt IT-användarcentrum.

Kontakterna på Facebook och liknande utgör ett nätverk, och ett sådant vårdar man. Då kan det börja blomma, man kan få tips på jobb, bostad och allt möjligt annat, liksom nå ut med sitt budskap, utan att vara beroende av de stora aktörerna.

– En realistisk effekt av sociala medier är att många kostnader för att driva verksamhet på sikt kommer att minska. Det leder sannolikt till att många fler kommer att kunna starta egna företag framöver och att arbetslivet successivt kommer att förändras, säger Håkan Selg i ett pressmeddelande.

Han är industridoktorand vid institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och den som har skrivit rapporten. Studien är en fristående fortsättning på en serie undersökningar om nya användarmönster på internet.

Rapporten visar på det speciella i att det framför allt är i den privata sfären som de sociala medierna utvecklas, medan företag och myndigheter hakar på. Det brukar vara tvärtom.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö