Arbetsmiljö

Tillfälliga påhugg sliter på hälsan

Foto: Colourbox

Magont, oro, ångest och panik är vanligare bland tillfälligt anställda än bland fast anställda. Det visar en studie där forskarna följt samma 1000 personer i 30 år.

Publicerad

Studien är internationellt unik och påbörjades redan 1981 i Luleå kommun. En hel årskull niondeklassare slutade grundskolan det året och gruppen har sedan följts genom åren, oavsett var de flyttat.

– Min handledare och professor Anne Hammarström började med den första studien då. Från början handlade den om ungdomsarbetslöshet och hälsa, säger Anna-Karin Waenerlund, doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, vid Umeå universitet.

2007 genomfördes den senaste studien på gruppen, som nyligen publicerades i Scandinavian Journal of Public Health. Den är tänkt att utgöra första delen i doktoranden Anna-Karin Waenerlunds doktorsavhandling om hälsa och tillfälliga anställningar.

Enkäter har skickats ut till gruppen och hälsoundersökningar har genomförts. Det visade sig att det bland dem med tillfälliga anställningar fanns en större andel som led av psykiska besvär eller dåligt allmäntillstånd, jämfört med gruppen som var tillsvidareanställd.

– Vi frågade om de haft besvär med koncentrationssvårigheter, oro, ängslan, hjärtklappning, känningar i magen eller ångest. Det var vanligare bland visstidarna, säger Anna-Karin Waenerlund.

Forskarna tog inför studien hänsyn till tidigare hälsotillstånd, kön, civil status, om de hade barn och vilken typ av arbete de hade. Därför går det inte att förklara resultaten med att de visstidsanställda mådde sämre från början. 8,5 procent av gruppen hade tillfälliga anställningar när studien genomfördes 2007.

– Vi såg också att fler i den gruppen upplevde risken för att de ofrivilligt kommer att bli arbetslösa, säger Anna-Karin Waenerlund.

Hon ser det som en möjlig förklaring till att fler visstidsanställda mådde psykiskt dåligt. I den gruppen var det också en högre andel som inte hade några ekonomiska marginaler.