Arbetsmiljö

Terrordådet: Oklara regler för ambulanspersonalens säkerhet

Regler för ambulanspersonalen enligt ambulansfackets ordförande: Ambulanspersonal ska inte vara i ett område med ett misstänkt terrordåd med en misstänkt självmordsbombare, Foto: TT-Bild
Prinsessan Victoria, prins Carl Philip, prins Daniel och kronprinsessan Victoria tackar räddningspersonal och poliser under minneshögtiden i Stadshuset i måndags. Foto: Anders Wiklund / TT-Bild

Ambulanspersonalen borde inte ha skickats in på Drottninggatan efter terrordådet, säger ambulansfackets ordförande till SvD.

Publicerad

Området på Drottninggatan i Stockholm var på fredagseftermiddagen inte en säker zon att arbeta i. Det anser Ambulansförbundet Alarms ordförande Gordon Grattidge. Han säger till Svenska Dagbladet att många i personalen saknade grundläggande skyddsutrustning.

– Ambulanspersonal arbetade i samma zon som polisen klassat som osäker, och där polisen var beväpnade och hade skyddsvästar och skyddshjälmar. Det är insatsstyrkans sjukvårdspersonal som ska ta ut de skadade till ett säkert ställe för ambulanssjukvårdarna enligt föreskrifterna, säger Gordon Grattidge.

Läs också:

Det finns föreskrifter från Socialstyrelsen om vilken utrustning som ska finnas med i uttryckningsfordonen. Föreskrifterna för vad som gäller för vårdpersonal tolkas olika, enligt SvD och krav på skyddsvästar i ambulanserna saknas. Regler för ambulanspersonalen är dock tydlig på en punkt. Ambulanspersonal ska inte vara i ett område med ett misstänkt terrordåd med en misstänkt självmordsbombare, säger ambulansfackets ordförande till SvD.

Landstingsledningen har meddelat att en utvärdering av vårdens insatser kommer att göras. I den ska bland annat transporter av nyckelpersoner till vården i katastroflägen, säkerheten vid akutsjukhusen och utrustningen för ambulanspersonalen ses över, skriver Svenska Dagbladet.