”Ta bort plexiglasen i bussarna”

2021-03-01 12:39 Lennart Lundquist  
SMITTSKYDD. En plexiglasskiva skiljer förare från passagerare. Här är det en buss i Stockholm som återigen tar ombord passagerare genom framdörren. Foto: Fredrik Sandberg / TT

CORONAPANDEMIN. Plexiglaset som monterats vid bussförarna för att förhindra smittspridning ger reflexer och blänk som gör körningen osäker och riskfylld. Därför stoppade Kommunals skyddsombud körning med dessa bussar i mitten av februari i Trelleborg.

Skyddsombudet vill att glasen tas bort och att bussens främre dörrar i stället hålls stängda och att passagerarna går på där bak.

”Reflexer i plexiglas kan minska möjligheten att framföra fordonet på ett trafiksäkert sätt. Strålkastarskenet från andra fordon reflekteras vid mörkerkörning i plexiglaset så att ljuset från en bil från vänster kan feltolkas som en bil kommande från höger”, skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren svarar att det så kallade barriärskyddet monterats efter ”grundläggande riskanalys” och under en testperiod.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö