Arbetsmiljö

Svinn inte skäl till smygfilmning

SJ har hävdat att filmningen skett på ett inhägnat område där det redan fanns kameror uppsatta och det där även fanns skyltar uppsatta. Men Datainspektionen köper inte arbetsgivarens argument utan konstaterar att övervakningen inneburit en kränkning av de registrerades personliga integritet. Foto: Scanpix
Leif Eriksson, ordförande för Seko Trafficare Stockholm

UPPDATERAD. SJ tog stjälande städare på bar gärning med dold kameraövervakning. Det var fel tillvägagångssätt, fastslår Datainspektionen.

Publicerad

SJ använde dold kameraövervakning för att få reda på om anställda på Trafficare och Euromaint stal varor från tågen. Efter att en kontroll visade att varor stulits från 22 av 26 tåg beslutade SJ tillsammans med ledningen för Trafficare att genomföra en tillfällig filmning på två tåg under depåstopp. Filmningen skedde vid åtta olika tillfällen med en mobil kamera som riktades mot bistron och förstaklassvagnen. Kamerorna sattes på manuellt strax innan städpersonalen klev ombord och plockades bort när städningen var genomförd. Totalt övervakades 25 personer. Filmerna visade att 16 stal varor. Åtta kunde identifieras med hjälp av ansvariga chefer och arbetsscheman. De blev alla av med sina jobb.

Seko Trafficare var kritiskt till att personalen inte informerades om kameraövervakningen i förväg och att den inte föregicks av någon förhandling med facket. SJ har å sin sida hävdat att filmningen skett på ett inhägnat område där det redan fanns kameror uppsatta och det där även fanns skyltar uppsatta. Men Datainspektionen köper inte SJ:s argument utan konstaterar att övervakningen inneburit en kränkning av de registrerades personliga integritet. Att övervaka med dold kamera är bara tillåtet i undantagsfall, till exempel för att komma åt allvarlig brottslighet.

Svinn är inte ett tillräckligt allvarligt problem enligt Datainspektionen. Personuppgiftslagens regler gäller i det här fallet eftersom kameraövervakningen skett på en plats dit allmänheten inte har tillträde. Men den lagen är inte mer tillåtande än till exempel lagen om allmän kameraövervakning som reglerar kameraövervakning i andra situationer bedömer Datainspektionen.

"Att övervaka på det här sättet för att få tag i en gärningsman har stora likheter med den hemliga kameraövervakning som endast polisen och andra brottsbekämpande myndigheter får genomföra, och då endast för att utreda allvarlig brottslighet", säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i ett uttalande.

Leif Eriksson, ordförande för Seko Trafficare Stockholm, är nöjd med beslutet.

- Skönt att få ett klarläggande om vad det är som gäller. Vi tyckte att det var ett konstigt tillvägagångssätt från SJ:s sida att filma med dolda kameror. Det var därför vi anmälde saken till Datainspektionen, säger han till Arbetarskydd.

Trafficare anlitas av SJ för att utföra städning och Euromaint för tågunderhåll.

SJ kommer nu att följa Datainspektionens rekommendationer.

– Filmningen var en sista utväg när vi hade uttömt andra möjligheter. I det läget trodde vi att vi gjorde rätt eftersom det var på ett inhägnat område med skyltar som talar om att kameraövervakning pågår. Sedan noterar vi att svinnet gått ner kraftigt efter filmningen, säger Dag Rosander, presschef på SJ.