Svår mobbning på statligt institut - anställda vågar inte gå till jobbet

2014-04-09 14:14 Elinor Torp  

Personalen vid fredsforskningsinstitutet Sipri har ångest och självmordstankar på grund av mobbning från en chef. Skyddsombud slår larm till Arbetsmiljöverket och elva tvisteförhandlingar har inletts om den urspårade situationen. 23 av 26 anställda väljer att jobba hemifrån.

Anställda vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, undviker arbetsplatsen i rädsla för nya hot och kränkningar. Det berättar ombudsmannen Sofia Holmqvist vid ST. Fackförbundet har inlett elva lokala tvisteförhandlingar på grund av situationen. Många går på korttidskontrakt, vilket skapar stress och är en del av problematiken, men inte den springande punkten, understryker ombudsmannen:

- Generellt sett är det ju så att personer som går på korttidskontrakt inte brukar larma om dålig arbetsmiljö. Man vill visa framfötterna, ställa upp och inte skapa problem för att få förlängt kontrakt. Men i det här läget, trots att man har väldigt känsliga anställningar, så har man tryckt på stoppknappen, konstaterar Sofia Holmqvist.

Enligt facket har arbetsgivaren hittills varit ovillig att överhuvudtaget samarbeta kring arbetsmiljöfrågorna. Ombudsmannen berättar att trakasserierna och hoten pågått i ett år, men eskalerat det senaste halvåret.

- Och sedan årsskiftet har det ökat explosionsartat. Vi har lagt in elva tvisteförhandlingar i olika ärenden. Sedan har huvudskyddsombudet på arbetsplatsen gjort en 6:6a-anmälan. Får vi inte svar från arbetsgivaren går vi vidare med en formell framställan till Arbetsmiljöverket.

Ombudsmannen beskriver en arbetsplats i kris.

- Folk går i självmordstankar. Känner vi att nu riskerar vi någon tar livet av sig, då kanske vi måste stänga hela arbetsplatsen med Arbetsmiljöverkets hjälp.

Hur löser ni problemen tills vidare?

- De flesta jobbar hemifrån i så stor utsträckning som de bara kan.

Personalen undviker arbetsplatsen?

-Ja, 23 av 26 väljer att i alla lägen där de kan att jobba hemifrån. De är rädda för nya hot och kränkningar. Vi har nu informerat styrelsen och utrikesdepartementet i frågan. Det här handlar om en person som hotar och trakasserar en stor del av de anställda på arbetsplatsen, säger Sofia Holmqvist.

Arbetsgivaren har låtit göra en arbetsmiljöundersökning som presenterades muntligt för personalen i höstas. Här uppger anställda att de lider av stress, ångest, har högt blodtryck och sömnsvårigheter. Medarbetare uppger också att de har haft självmordstankar de senaste månaderna.

- Av någon anledning får vi inte ta del av de enkäter som gjorts bland personalen, säger Sofia Holmqvist.

ST och Saco-S kräver nu att undersökningarna lämnas ut skyndsamt.

Förbunden kräver också att företagshälsovården kopplas in, att styrelsen informeras och att ledningen följer upp de alarmerande uppgifterna i undersökningarna.

Sipri har cirka 50 anställda och kontor i Solna.

Huvudskyddsombudet på Sipri vill ha svar av arbetsgivaren senast den 14 april.

Anmälan till Arbetsmiljöverket

6:6a-anmälan är en begäran om åtgärder enligt kapitel 6, paragraf 6a i arbetsmiljölagen.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö