Stressad får ont av ljud

2013-01-15 07:00 Elisabeth Vene  
Foto: Colourbox

Kvinnor som drabbats av utmattning blir överkänsliga mot ljud. Det visar en ny svensk studie. Till och med vanlig samtalston kan vara obehaglig.

Det finns en koppling mellan stress och hörsel, det visar tidigare studier. Dock vet man inte exakt hur sambandet ser ut. Därför går forskningsgruppen vid Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet vidare med att undersöka mekanismerna.

En grupp utmattade personer har stressats upp experimentellt och sedan testats för ljudkänslighet och så har reaktionerna jämförts med en frisk kontrollgrupp. En del av de utmattade kvinnorna reagerade på vanlig samtalston, 60 dB, på ett sätt som visar att en helt normal arbetsmiljö kan bli påfrestande.

Män visar liknande reaktioner, men skillnaderna mellan utmattade och friska är inte statistiskt säkerställda.

Överkänslighet mot bestickslammer och motorljud och andra normala oljud är ett fenomen som inte har studerats så mycket, trots att det är så vanligt. Den som inte är utmattad har låg grad av ljudkänslighet, öronen skyddar sig själva under normala omständigheter.

Hörselproblem är en av de stora folksjukdomarna. 32 procent av arbetande svenskar säger sig ha hörselnedsättning, tinnitus eller både och, det har forskargruppen tidigare konstaterat.

- Resultaten i den aktuella studien talar för att utmattningsnivå och stress är faktorer man kan behöva ta hänsyn till i samband med diagnos och behandling av hörselproblem, är forskargruppens kommentar till sin studie.

Studien har publicerat i den vetenskapliga webbtidskriften PLOS ONE.  

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen