Stress och psykisk ohälsa ökar

2013-08-22 13:03 Elisabet Örnerborg  

Regeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att utreda varför sjukfrånvaron ökar. Socialminister Ulf Kristersson vill den 15 maj nästa år ha svar på varför de korta sjukperioderna för stress och psykisk ohälsa ökar bland människor mitt i livet, i synnerhet kvinnor.

Ulf Kristersson (M) påpekar att det inte är de somatiska sjukdomarna som ökar, utan sådana sjukdomar som beror på psykisk ohälsa, som exempelvis stress. Det är inte heller bland de äldre och inte bland de yngre anställda som sjukfrånvaron ökar. Ökningen står i stället de anställda som befinner sig mitt i livet för.

- Det är framför allt de stressrelaterade och depressionsrelaterade diagnoserna som ökar. Ökningen gäller också kvinnor mer än män och människor mitt i livet, sade Ulf Kristersson när han höll presskonferens under onsdagen.

Han oroar sig för att de allt fler korta sjukperioderna kommer att leda till fler längre. Försäkringskassan ska därför nu få i uppdrag att utreda hur sjuklöneperioder utvecklats till den 15 maj 2014.

Försäkringskassan får sedan till den 14 november 2014 på sig att utreda hur förändringar utifrån ändrade regler kan påverka de långa sjukperioderna. Kassan ska också jämföra sjukfrånvaron med andra mått på folkhälsa och ta reda på varför just Sverige i jämförelse med andra europeiska länder har så stora variationer i sjukfrånvaro sett över längre tid.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö