Arbetsmiljö

Strålande mobiltelefoner drog folk på Nolia

Norrlänningarnas arbetsmiljömässa är i gång. Nolia har i år riktat in sig på de goda exemplen och bjudit in föreläsare som vågar sticka ut hakan. Ledordet är hälsa.

Publicerad

Nolia Arbetsmiljö & Hälsa som pågår den 8 och 9 oktober i Umeå är en miniatyr av Elmia-mässan. Montrarna är färre liksom antalet besökare, men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har letat sig hit och invigningstalade på förmiddagen. Regeringens strategier för att bekämpa utanförskapet var rubriken. En klen skara lyssnade i mässans största sal. Desto fler lockades av Jens Nilssons seminarium om stress och sömn och Kjell Hansson Milds presentation av de senaste forskningsrönen kring telefoner, strålning och risken för tumörer.

- Efter tio års användning ser vi en ökning av hjärntumörer. Forskare världen över är samstämmiga nu, säger Kjell Hansson Mild, Radiofysik, Umeå universitet.

Han beklagar sig dock över hur vissa studier är utförda och berättar om forskare som bara sätter ner en mobiltelefon bland möss och låter den stå där och stråla. På seminariet varnar han framför allt för trådlösa telefoner som ersatt fasta telefoner på de flesta arbetsplatser. Släng ut dem, säger han halvt på skämt, halvt på allvar.

Till mobiltelefonanvändaren ger han följande råd:

- Ring där du har god täckning.

- Pressa inte telefonen mot örat utan försök hålla ut den.

- Håll inte för antennen.

Istället för de moderna trådlösa kontoren skulle Kjell Hansson Mild vilja se en lösning med ett 3G-nät i huset. Jämfört med IP-telefoni, som arbetsgivare på sistone haft pippi på, är värdena betydligt lägre, hävdar han.

Stressforskaren Jens Nilssonfrågar inledningsvis hur mycket publiken tror att långtidssjukskrivningarna kopplat till stress kostat samhället som mest ett enda år på 2000-talet. Han svarar själv:

- Den hissnande summan 600 miljarder kronor.

Trendspanaren Magnus Lindkvist är också på plats i Umeå. Arbetsmarknaden förändras, visar han i bild och musik och genom anekdoter. Han återger bland annat ett möte med en ung man i 18-årsåldern som var bekymrad över att han hade två miljoner träffar på nätet. På sin hemsida la han ut musiksnuttar som andra länkade till. Eftersom han har annonser på sin sida så tjänar han omkring 40 000 kronor i månaden, berättar Magnus Lindkvist. Detta bekymrade honom.

- Han tyckte att han borde tjäna mer med så många träffar, skrattar Magnus Lindkvist och fortsätter:

- Det är också arbete.

Bland montrarna på mässan en liten bit bort går de traditionella arbetarna och kikar på skyddsskor och bläddrar i broschyrer. En äldre och en yngre man, pappa och son, jobbar båda i LKAB:s gruva i Kiruna. Ovan jord, tack och lov, säger de.

- I förrgår inträffade ett nytt ras, suckar pappan som är skyddsombud på sin arbetsplats.

Onsdagseftermiddagen går i hälsans tecken. Hälsostrateger, hälsorevisorer, hälsopedagoger… Modeller som presenteras på mässan vänder på steken och utgår från sådant som fungerar på arbetsplatsen och sådant som får arbetstagaren att må bra.