Stort covidutbrott bland vårdpersonal

2020-12-14 09:18 TT  
Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: TT-Bild

Ett stort utbrott av covid-19 har drabbat personalen på infektionskliniken i Malmö. Flera har jobbat sjuka utan symptom. – Det visar hur lömskt det här viruset är och hur svårt det är att skydda sig, oavsett hur försiktig man är, säger infektionsöverläkaren Johan Tham till Dagens Nyheter.

Totalt har 33–35 sjuksköterskor och undersköterskor samt 11 läkare på avdelningen nyligen testats positivt. På avdelningen arbetar sammanlagt 75–80 undersköterskor och sjuksköterskor samt 30 läkare.

– Sjukhusets resursteam har ställt upp med personal, backup har kommit därifrån, säger Thomas Nilsson vid Region Skånes pressjour till TT.

Skåne har drabbats hårt av den andra coronavågen, med drygt tre gånger så många sjukhusvårdade patienter nu som under vårens värsta fas. De svårast sjuka hamnar på infektionskliniken, en av sex covidavdelningar på Universitetssjukhuset i Malmö.

Läs mer: Hur ska vi hantera de anställdas oro över pandemin?

Trots att kliniken har sannolikt har de mest omfattande hygienrutinerna på hela sjukhuset har smittan alltså fått fäste bland personalen. En av förklaringarna är att flera av de anställda varit smittade utan symtom. Nu har sjukhuset dock börjat använda så kallade snabbtester på personalen, som ger svar inom 15 minuter.

– Det blir ju en game changer när man kan testa och skicka hem och på så sätt bryta kedjan, säger Johan Tham till DN.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö