Arbetsmiljö

Stora brister i hanteringen av kemikalier

Kemikalieinspektionen granskar hanteringen av kemiska produkter på drygt 60 företag i Halland. Tidigare regionala inspektioner visar på stora brister hos företagen.

Publicerad

Imorgon, 8 april, håller Kemikalieinspektionen, KemI, ett seminerium för länsstyrelsen och kommunerna i Hallands län. Därefter sätter myndigheten igång granskningen av drygt 60 företag som ska pågå till november.

– Syftet med seminariet är att ge länsstyrelsen och kommunerna vägledning i kemikalietillsynen, säger Anne-Marie von Hofsten, projektansvarig på KemI.

Den regionala granskningen gäller företag som tillverkar eller importerar kemiska produkter som släpps ut på den svenska marknaden. KemI:s granskning av 46 företag i Norrland som avslutades nyligen visar att nästan hälften av inspektionerna ledde till krav på åtgärder.

De vanligaste bristerna gällde felaktig klassificering, ofullständig märkning och otillräcklig information i de så kallade säkerhetsdatabladen. Andra brister var otillräcklig uppdatering av ”sammansättningsuppgifter och klassificering av ingående ämnen” eller avsaknad av produktanmälan.

Det är produktinformationen, inte arbetsmiljön, som ligger i centrum för KemI:s granskning, påpekar Anne-Marie von Hofsten.

– Det vill säga att produkterna är rätt klassificerade, att de utifrån klassificeringen har rätt märkning och att säkerhetsdatabladen uppfyller kraven i kemikalielagstiftningen.