Arbetsmiljö

Stopp för polisens hörselsnäckor

Problemet med att komradions ojämna ljud skadar polisernas hörsel har varit en segdragen historia. Men nu stoppar Rikspolisstyrelsen användningen av hörselsnäckor.

Publicerad

Det har varit svårt att lösa problemen med ojämn ljudnivå och kraftiga tonstötar i operatörernas öron. Ärendet har anmälts till Arbetsmiljöverket och en förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts mot en polischef på länskommunikationcentralen i Stockholm.

Nu går Rikspolisstyrelsen (RPS) ut med nya landsomfattande riktlinjer, rapporterar Polistidningen. Främst avråder RPS från användning av hörselsnäckorna som är kopplade till hand- och fordonsstationer. En så kallad ljudlåda som utjämnar ljudet ska installeras innan de kan användas igen, samt att mjukvaran i dem ska uppdateras.

För poliserna som arbetar med spaning och därmed är beroende av de i sammanhanget mer dolda hörselsnäckorna kommer riktlinjerna att innebära en del praktiska problem. Hur lång tid det kommer att dröja innan de kan vara i bruk igen är därtill oklart.

- Det rör sig om många åtgärder som måste göras till följd av ljudproblemen. Vi har inte satt några tidsramar, säger Jörgen Berggren, sakansvarig för Rakel vid RPS, till Polistidningen.