Arbetsmiljö

Ställ dig upp för ryggens skull

Här är sex övningar som skonar dig från ryggont. Klicka på bilden i spalten till höger för att få en stor version av övningarna. Foto: Christer Pöhner
Här är sex övningar som skonar dig från ryggont. Klicka på bilden i spalten till höger för att få en stor version av övningarna. Foto: Christer Pöhner

Ställ dig upp - om du har ont i ryggen. Sjukgymnasten Martin Eriksson Crommerts forskning visar att din rehabilitering kan förbättras väsentligt med stående övningar. Här visar han sina bästa.

Publicerad

Sjukskrivningar på grund av ryggont kostar samhället stora belopp varje år. Men är du drabbad finns bra hjälp att få. Och nu kan din rehabilitering bli ännu mer effektiv - tack vare Martin Eriksson Crommerts avhandling. Där reder han ut vilken roll den tvära bukmuskeln har i förhållande till de andra magmusklerna. Om du har smärtor i ländryggen är risken nämligen stor att du använder den på fel sätt.

- De andra musklerna försöker då kompensera och fylla de uppgifter som den tvära bukmuskeln egentligen ska göra, säger Martin Eriksson Crommert.

Muskeln har en unik roll för stabiliteten i ryggen. Målet med rehabiliteringsträningen är att muskeln ska återfå sin ursprungliga funktion och kunna stabilisera din ryggrad på rätt sätt igen.

Forskarna har länge trott att den tvära bukmuskeln alltid aktiveras först av mag- och ryggmusklerna inför varje rörelse. Både träningspass inom friskvården och rehabiliteringen har grundat sig på det antagandet. Men nu ställer Martin Eriksson Crommert allt på ända. Han har kommit fram till att muskeln i stället aktiveras sist av magmusklerna när du ligger ner till exempel. Den aktiveras bara först när det finns ett behov av att stabilisera överkroppen i upprätt läge.

- Min avhandling visar att den tvära magmuskeln är som mest aktiv när du står upp. Därför är det viktigt att fler rehabiliteringsövningar utförs i upprätta positioner, säger han.

Men i dag görs mycket av rehabiliteringsträningen med patienterna liggande.

- Sjukgymnasten brukar hålla fingrarna på olika ställen för att få patienten att förstå vilken muskel som ska spännas. När muskeln väl har hittats är det vanligt att man släpper träningen där.

Martin Eriksson Crommerts bästa råd är att börja träningen med patienten i ryggläge eftersom det underlättar för den som tränar, men även för sjukgymnasten, att känna så att det verkligen är den tvära bukmuskeln som används.

- Men sedan är det viktigt att snabbt komma upp och göra stående övningar, säger han.

Studierna till avhandlingen gjordes på friska personer. Martin Eriksson Crommert ville undersöka hur muskeln arbetar i normalfallet, när ingen smärta finns med i bilden, eftersom det inte varit känt sedan tidigare.

- Då har det också varit svårare att förstå vilken betydelse förändringarna i muskelaktivitet som uppstår vid ryggbesvär får, säger han.

Den tvära bukmuskeln

Den tvära bukmuskeln kallas även för korsettmuskeln.

Den har en viktig funktion för att stabilisera ryggraden. Muskeln löper som ett band runt hela bålen. Övningen: dra in naveln

Gemensamt för alla övningar är att man ska dra in naveln försiktigt mot ryggraden och hålla kvar den lilla spänningen, som ska kännas framför allt i nedre delen av magen, i 5-10 sekunder. Det handlar inte om styrketräning utan om att använda rätt muskler. Övningarna kan upprepas 5-10 gånger. Observera att om man har ont i ryggen eller ofta får återkommande episoder av ryggbesvär så kan det vara svårt att hitta rätt när man gör övningarna. Ta därför gärna hjälp av en sjukgymnast i träningen.1Kontrollövning liggande på britsen. I den här positionen är det lättare för både dig själv och sjukgymnasten att hitta den tvära bukmuskeln.2Övergångsposition från liggande till upprätt när du lokaliserat muskeln i liggande ställning.3Genom att lyfta armarna ovanför huvudet skärps balanskravet och mer fokus läggs på den tvära bukmuskeln. 4Genom att röra benen blir utmaningen för alla magmuskler större.5Lyft armarna ovanför huvudet. Då skärps balanskravet och mer fokus läggs på den tvära bukmuskeln.6Rör armarna för att få en ännu mer funktionell övning. Då utmanas kontrollen av ländryggen ännu mer.