Arbetsmiljö

Städare och väktare inspekteras för smittrisk

Städpersonal som exempelvis rengör toaletter kan utsättas för smittrisker. Det är därför en av flera yrkesgrupper vars rutiner Arbetsmiljöverket nu inspekterar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

CORONAVIRUS. Semesterfirare som reser till nya orter kan öka risken för smittspridning bland arbetstagare. Nu gör Arbetsmiljöverket cirka 300 inspektioner mot smittrisker för ordningspersonal, väktare och städpersonal samt i apotek och butiker.

Publicerad

Anledningen är att antalet besökare på vissa orter mångdubblas under sommaren, vilket kan leda till trängsel i butiker. Också för väktare, som ofta hamnar i närkontakt med andra människor, och för städpersonal, som exempelvis rengör toaletter där sjuka i covid-19 kan ha vistas, är det viktigt med tydliga åtgärder från arbetsgivaren för att minska smittrisken.

"I en pandemi som covid-19 är kunskapsläget i ständig förändring och då är det viktigt att jobba systematiskt med att identifiera smittrisker och förbättra arbetsmiljön", säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Inspektionerna fokuserar på det förebyggande arbetsmiljöarbetet som görs på lokal nivå hos respektive arbetsgivare.