Städare och väktare inspekteras för smittrisk

2020-06-24 11:59 TT  
Städpersonal som exempelvis rengör toaletter kan utsättas för smittrisker. Det är därför en av flera yrkesgrupper vars rutiner Arbetsmiljöverket nu inspekterar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

CORONAVIRUS. Semesterfirare som reser till nya orter kan öka risken för smittspridning bland arbetstagare. Nu gör Arbetsmiljöverket cirka 300 inspektioner mot smittrisker för ordningspersonal, väktare och städpersonal samt i apotek och butiker.

Anledningen är att antalet besökare på vissa orter mångdubblas under sommaren, vilket kan leda till trängsel i butiker. Också för väktare, som ofta hamnar i närkontakt med andra människor, och för städpersonal, som exempelvis rengör toaletter där sjuka i covid-19 kan ha vistas, är det viktigt med tydliga åtgärder från arbetsgivaren för att minska smittrisken.

Läs mer: När coronan kom till Kiruna

"I en pandemi som covid-19 är kunskapsläget i ständig förändring och då är det viktigt att jobba systematiskt med att identifiera smittrisker och förbättra arbetsmiljön", säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Åklagarna ska bevisa vem som smittats av corona

Inspektionerna fokuserar på det förebyggande arbetsmiljöarbetet som görs på lokal nivå hos respektive arbetsgivare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö